Пуснаха златна монета с лика на генерал Сава Муткуров

0

Колекционна монета с лика на бележития великотърновец генерал Сава Муткуров пусна Българска монетна къща. Монетата е с покритие от чисто злато и е в лимитиран тираж. Тя е от поредицата „Бележити българи”, с която се отдава почит на наши велики сънародници и съхранява тяхното дело за поколенията. Отделните възпоменателни медални емисии са посветени на бележити българи от различни епохи, от различни краища на страната, на различна възраст, обединени от любовта си към Отечеството и приноса си към него.

Гърбът на медалните емисии е общ за колекцията. На него са изобразени лъв върху щит и лавров венец и е изписано името на поредицата „Бележити българи“. На лицето има портрет на личността и предмети, свързани с дейността й. Емисиите са изработени във висше монетно качество мат-гланц в Монетен двор ЕАД по поръчка на Българска монетна къща.

Първата медална емисия от колекцията е посветена на Апостола на свободата Васил Левски.

Генерал  Сава Атанасов Муткуров е български и руски офицер – генерал-майор от пехотата, политик – регент на Княжество България (1886 – 1887), военен министър (1887 – 1891) в правителството на Стефан Стамболов. Той е първият български офицер, получил орден „За храброст“ I ст., и първият български офицер с генералско звание.

Роден е на 4/16 декември 1852 г. в Търново. Известно време учи във Военномедицинското училище в Цариград. През 1872 г. завършва Юнкерското пехотно училище в Одеса. През следващите години служи в Руската армия. Участва, заедно с други български доброволци, в Сръбско-турската война (1876). По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е командир на рота в 54-ти мински пехотен полк.

След Освобождението на България Муткуров е на служба в милицията на Източна Румелия – първоначално в 1-ва пловдивска дружина, а след това – в Главния щаб.

Участва активно в осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г и в Сръбско-българската война.

След преврата през 1886 г., целящ детронирането на княз Александър I Батенберг, Муткуров, заедно със Стефан Стамболов, е сред основните организатори на контрапреврата. Стамболов го назначава за главнокомандващ на лоялните към княза военни части.

След абдикацията на княз Александър Батенберг е избран за регент в Регентския съвет на Княжество България заедно със Стефан Стамболов и Петко Каравелов. Остава на поста до 14 август 1887 г., когато регентството е разпуснато поради избора на новия български княз Фердинанд I.

На 1 септември Муткуров е назначен за военен министър в новообразувания кабинет на Стефан Стамболов. На 4 февруари 1891 г. е освободен от поста и е повишен в генерал-майор.

Ген. Сава Муткуров умира в Неапол на 15 март 1891 г. Погребан е в църквата „Свети Спас“ в София.

Преди няколко години във Велико Търново беше създаден комитет „Генерал Сава Муткуров”, който си постави за цел да бъдат извадени от забвение този и други бележити търновци, които по една или друга причина са останали встрани от обществената памет. Благодарение на усилията на комитета в старата столица вече има бюст паметник на генерала, а имената на други исторически личности бяха реабилитирани. Членовете на комитета не спират своята дейност, те подкрепиха и предложението тази година 37 видни търновски генерали да бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *