Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” е шампион на България

0

 

 

Горнооряхвоският млад талант и състезател на ШК „Асеневци” Теодор Тутеков убедително надви конкуренцията в групата на момчета до 11 години на Държавните индивидуални училищни първенства, провели се от 7-ми до 11-ти април в гр.Казанлък. Общо във всички първенства и възрастови групи имаше 134 участници, като всеки клуб бе изпратил най-силните си състезатели, които да го представляват. Във възрастовата група на Теодор участваха 25 състезатели от 15 различни клуба от цяла България.

Изиграха се общо 7 кръга. Теди започна феноменално с 5 победи от 5 партии. До края оставаха само две срещи, в които той трябваше да запази преднината, която на този етап бе една точка пред втория в класирането. Претърпяната загуба в 6-та партия обаче го застави да запази хъса си и за последния кръг, в който равния резултат му осигури титлата. Така Теодор Тутеков направи най-големия успех в кариерата си: извоюва титлата „училищен шампион на България за момчета до 11 години”.

Теди е изключително упорито дете, което работи абсолютно всеки ден. Освен в групови онлайн тренировки с мм Цвета Галунова и фм Даян Нинов, тренира индивидуално с международната майсторка, а в подготовката му през последните месеци се включи и международният майстор Йордан Иванов – Габъра, който работеше върху неговото ендшпилно майсторство.

В първенствата школата на „Асеневци” бе представена от общо 4 деца. Всички те са от различни градове, но тренират и се състезават за „Асеневци”. Боляринът Ивелин Стефанов се съревноваваше в групата на 15-годишните момчета. Много от партиите той изигра на 1-ва маса, дори в последния кръг Ивелинчо се изправи в пряк двубой с бъдещия шампион Николай Радулов от ШК „Траяна 2011”, гр. Стара Загора. Борейки се упорито и дълго, след постигането на спечелена позиция, малшансът и може би умората донесоха поражение на Ивелинчо, което го остави на 6-то място. Победата щеше да му донесе безспорен медал. Школата на ШК „Асеневци” имаше двама представители при момчетата до 13 години, където бе една от най-масовите и силни групи. Валери Белчев и Пресиан Йорданов се бориха мъжки и много упорито. Валери започна с две победи над много силни съперници, но след това сякаш късметът не бе на негова страна и претърпя няколко поражения. Въпреки това Цвета сподели, че играта му е била много стабилна и веднага са обърнали внимание над грешките, които е допуснал. Пресиан Йорданов пък е представител на школата на „Асеневци” в гр. Павликени. Там от 2019 г. има основан клуб „Маринополци”, за който се състезават талантите на древния град.

След приключване на състезанията Цвета и децата си направиха екскурзия до местните забележителности, посещавайки тракийското светилище над с. Бузовград, „мъжкия камък” и храм-паметникът „Рождество Христово” в гр. Шипка. Според основателката на „Асеневци” Цвета Галунова изграждането на екип и възпитаването в любов към природата и родината са сред важните добродетели, върху които всеки един ръководител трябва да се стреми.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *