Бойко Борисов във Велико Търново: „Ще предложа премиер от ГЕРБ с с ясна европейска и натовска ориентация”

Много от избирателите на ГЕРБ държат аз отново да съм премиер, но няма да следвам примера на президента Радев и да разделям нацията. Затова ще предложа друг министър-председател с ясна европейска и натовска визия. Това заяви във Велико Търново премиерът Бойко Борисов, който пристигна на изненадваща визита, заедно с министрите Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.

Той лично съобщи на великотърновския митрополит Григорий и на кмета на Велико Търново Даниел Панов, че с решение на кабинета се отпускат 2 млн. лева за основна реконструкция на сградата на старата митрополия в Асенова махала.

Борисов отказа да съобщи кой точно ще бъде предложен за премиер от ГЕРБ, нито кои от старите министри ще влязат в състава на правителството, когато бъде даден мандат на партията.

Той призова политическите партии да понесат своята отговорност към избирателите. Нека да им минат емоциите, омразата  и злобата, и тогава да решават. Страшно голям дефицит има на кадри и хора с визия. Ако нашите опоненти се поддадат  само на ниските си страсти, не знам какво ще стане, каза още Борисов.

Ако се стигне до служебно правителство, значи че политическите партии, включително и ние, не сме проявили мъдрост и отговорност. Тези, които имат възможност да направят правителство, ако ние не можем, нямат правото да дезертират. Това означава харчене на десетки  милиони за нови избори, хаос и една парламентарна република без Парламент, каза още той.

По думите му мълчанието на втората политическа сила – партията на Слави Трифонов, „Има такъв народ”, не е случайно и било избрано като стил още от самото начало на предизборната кампания.  Във всички държави, където такива формации се явиха на избори, те станаха първи, посочи Борисов и даде за пример Италия, Украйна, Словения и други.  Фактът, че ние имаме повече гласове от формацията на един талантлив певец и тв водещ на политически предавания, е неочакван дори за мен, призна Борисов.  Той напомни, че повече от десетилетие Трифонов водеше политически предавания в най-гледаното телевизионно време,  с тежък хейт по управлението, по президента Плевнелиев и лично по Борисов. Никак не е случайно  нито появяването му на политическата сцена, нито резултатът на изборите, посочи Борисов и подчерта, че именно затова Слави Трифонов трябва да понесе своята отговорност като политик.

Той заяви, че е немислимо да се говори за това, че ГЕРБ се страхува от служебно правителство. Самото задаване на този въпрос означава, че някой смята, че то няма да е демократично. Защо една политическа партия трябва да се страхува и кой иска да ни плаши, попита Борисов. Народът се произнесе – и за чекмеджета и за чанти, и за всички изнесени лъжи, допълни той.

Относно това дали ГЕРБ би спечелила нови избори през лятото или есента, Борисов заяви, че е немислимо да се дават толкова пари за провеждането на нов вот, наместо да се дадат за строителство на болници или за пенсионерите.

На въпрос дали ГЕРБ търси за разговори другите политически сили, той отговори, че е европейски възпитаник над десетилетия. Принципът там е, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Затова в другите държави няма служебно правителство, например в Холандия и Белгия.

Борисов призна, че тепърва ще се анализират резултатите от изборите в градове и региони, където са налети милиарди в различни дейности за подобряване на живота на хората като София, Бургас и Стара Загора. Той заяви, че не снема доверието си от кметовете на тези общини, но ще се търси причината за това резултатът на партията да се изравнява с тези на БСП и ИТН.

Бойко Борисов благодари на всички във Велико Търново и региона, които са подкрепили ГЕРБ на изборите, където за пръв път партията е първа както в областта, така и в областния център. Много добри резултатите ГЕРБ отбелязва и на местата, където са били загубени местните избори  и са направени промени, и даде за пример Перник, Благоевград, Видин, Плевен и др.

По-късно Борисов посети областната болница, където се запозна с изграждането на новия корпус, който ще събере базите от стара и нова болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!