Държавата даде 2 млн. лева за превръщането на старата митрополия в модерен светски колеж

0

На заседанието си днес Министерски съвет гласува решение да бъдат отпуснати 2 млн. лева за цялостна реконструкция на сградата на старата митрополия във Велико Търново. Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов, който се срещна с великотърновския митрополит Григорий и кмета Даниел Панов.

Борисов припомни всички средства, които са били дадени за ремонти на църкви и манастири в страната, а владиката му показа проекта, по който ще се изгражда новия обект в старата столица.

Проектът, дело на архитект Николай Георгиев, за който пръв съобщиха вестник „Кореспондент” и „Болярски новини”, предвижда в сградата да бъде открит модерен светски колеж. Идеята и инициативата за изграждането на най-новото учебно заведение в старата столица е на великотърновския митрополит Григорий.

Между 50 и 100 деца и младежи ще могат да се обучават в колежа, в който ще се преподават няколко богословски науки, но и светски предмети като земеделие, счетоводство, деловодство, горско дело и други. В църковните дела има нужда не само от свещеници, но и от много други специалисти, разказва дядо Григорий. Самата учебна програма ще бъде съгласувана с Министерството на образованието.

Ректорат, пансион, спортни зали и площадки, учебни корпуси и др. ще включва новото учебно заведение. Моята мечта е младежите, които завършат колежа, после да продължат да учат във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” или в Националния вонен университет, защото знам какво значи борбата за кадри, казва дядо Григорий, който има опит като ректор на Пловдивската и Софийската духовни семинарии.

Около 5,5 – 6 млн. лева ще са необходими за реализацията на проекта. Тези два милиона, за които съм много благодарен на правителството, ще дадат възможност да се извършат първоначалните строителни дейности, но после ще се търсят варианти за допълнително финансиране, посочи владиката.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *