Изложба възражда славните спомени за Радиозавода, давал хляб на 4- 5000 великотърновци

М. Милчева

Фотографска изложба, посветена на Радиозавода във Велико Търново, ще възроди спомените за най-голямото предприятие в областта преди години. Експозицията е част от мащабната инициатива „Фоайе на книгата с автограф”, което се провежда в периода 2-23 април в старата столица.

Изложбата ще проследи събития, свързани със завода, в периода 1960-1984 година. Идеята възникна още през миналата година, когато със съдействието на директора и заместник-директора на Регионална библиотека „П.Р. Славейков”  доц. Калина Иванова и д-р Иван Александров, решихме, че трябва да запазим остатъците от огромния архив на това предприятие, каза фотографът Мирослав Цветанов.

Във Велико Търново и областта едва ли има семейство, което да няма близък, свързан с Радиозавода, каза Цветанов, чиято е основната заслуга за реализацията на изложбата.

27 табла с фотоси ще представят много малка част от архива, който съдържа над 1000 кадъра. С помощта на колекционера Богомил Велчев ще бъдат представени близо 20 радиоапарати, които онагледяват историята на завода, сред които юбилейни екземпляри и първият апарат, произведен в стария радиозавод през 1963 година. Любопитните артефакти и снимки със сигурност ще провокират вниманието на бивши работници и служители, а и на всички великотърновци и гости на града, посочи Цветанов.

Няколко основни сюжета ще има в изложбата. Единият е  посветен на известни личности, които са посещавали Радиозавода. Сред тях са бившите първи партийни и държавни ръководители Тодор Живков и Пенчо Кубадински, министри, делегации от бившия СССР и др, кинозвезди, естрадни изпълнители и др. Другият аспект е посветен на хора, работили в завода, на трудовата атмосфера, битовата дейност и т. н.

Част от фотосите ще представят и специалното производство в завода, посветено главно на задоволяване на нуждите на Варшавския договор за електронно оборудване – радиостанции, локатори и др. съоръжения за военна техника.

Обърнато е внимание и на едно значимо събитие в производството на телевизионни приемници в България – цветния  телевизор „Велико Търново – 84”. Успяхме да намерим кадри, показващ екипа, който е разработили създал този телевизор, както и кадри от поточните линии на производството, посочи Цветанов. Телевизорът, който навремето беше престижна част от всяко домакинство, е произведен в серия от над 1 милион бройки, каза още фотографът.

Снимките за изложбата са били открити миналата година в административната сграда на Радиозавода. Част от тях са били надлежно съхранени в албуми, други са били разпилени по пода в безобразно състояние – съсипани от хора, които са търсили нещо ценно в постройката.

С тези фотографии успяхме да съхраним една важна част от историята на града, та дори и на държавата, подчерта Цветанов.

След изложбата, снимките ще останат на съхранение в Регионалната библиотека. Те ще послужат и за реализацията на една по-мащабна идея – с помощта на Държавния архив да бъде направен документален филм, който да покаже не само документални кадри, но и да включва разкази на хора, свързани с предприятието – работници, ръководители и др. Освен за мащаба на производството, те ще разкажат и за чисто човешката страна на нещата – как един огромен колектив от 4-5 000 човека са работили на едно и също място. По днешните стандарти  трудно можем да си представим подобно нещо, посочи Мирослав Цветанов. През онези години Радиозаводът е бил огромна структура. Освен различните видове производства, той е осигурявал на заетите и една завидна социална база – лекарски кабинети, детска градина, магазини, огромна столова база и т.н.

Откриването на изложбата е на 21 април – сряда, от 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Тя ще остане там до 20 май.

 

 

 

 

1 thought on “Изложба възражда славните спомени за Радиозавода, давал хляб на 4- 5000 великотърновци

  1. Това е страхотна идея, добре замислена и реализирана, защото си заслужава. Поколенията след нас, трябва да знаят какво е било. Имаше дисциплина, но всичко беше прекрасно! Може да се напише цял том, но надали някой ще ни повярва! Това е миг от живота, който няма да се повтори никога. Това е само спомен, но чудесен и все още мечтан!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!