В кв. „Картала“, на мястото на запустяло държавно пасище, ще има нова детска градина

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

 

Нова детска градина ще бъде построена в кв. „Картала“ на държавен терен от около 30 000 кв. м., който се намира на територията на бившото Сержантско училище. За целта обаче държавата трябва да прехвърли безвъзмездно правото на собственост на община Велико Търново, а на сесия на местния парламент в края на април съветниците ще трябва да дадат зелена светлина за съответните процедури.

Пасището представлява новоурбанизирана територия, но в момента е в лошо физическо състояние – занемарено, мръсно, силно охрастено и не е годно за земеделско производство, се казва в мотивите на местната администрация:

„В последните години ЖК „Картала“ е утвърдено и предпочитано за живеене място от младите хора. Кварталът продължава да се разраства и населва с нови обитатели, но един от най-големите му недостатъци е липсата на детско заведение. Затова община Велико Търново възнамерява да отговори на обществените очаквания като изгради в този имот детска градина“, е становището на кметството. За целта е извършено предварително прединвестиционно проучване за бъдещото предназначение на имота, изложението и възможността за транспортен достъп, а капацитетът на бъдещата детска градина ще е от 120 места.

Очаква се средствата за забавачката в размер на 2,9 млн. лв. да бъдат осигурени от Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища на образователното министерство. Бъдещата градина в „Картала“ ще е за пет групи за деца на възраст от 3 до 7 години, коментира в началото на тази година пред търновски медии Пенка Игнатова, която ръководи дирекция „Образование“ към общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!