Живот като на кино има великотърновецът Росен Семерджиев

0

Хореографът се снимал със Стефан Данаилов в „Търновската царица“, обиколил цял свят с трупата си

М. Милчева

Велико Търново има много интересни хора, чийто живот е достоен за роман или сценарий за филм. Една такава колоритна личност  е Росен Семерджиев – хореограф и танцьор, който с трупата си е обиколил целия свят още по времето на соца.  64-годишният мъж пази спомените си за Стефан Данаилов, с когото се снимал в „Търновската царица”, както и за куп други родни и чужди звезди.

Семерджиев е сред малцината кореняци великотърновци, които живеят на улица „Гурко”. Той е собственик на къща за гости, а залепена за нея е наследствената му къща, строена през 1882 година. Тя е в руини, а собствениците чакат близо година от Националния институт за недвижимо културно наследство да им дадат разрешение да я съборят, защото е опасна. На мястото синът на Росен, който се върнал от САЩ, иска да построи свой дом.

Росен е професионален танцьор и хореограф. Той е завършил  спортни танци и хореография в Пловдив, после основал школа в бившия Профсъюзен дом във Велико Търново, в Младежкия дом и в Завода за запаметяващи устройства – бившето ЗЗУ . До 1986 г. работил тук, 14 години прекарал зад граница и отново се върнал в родния си град.

Още като дете Росен се снимал в култовата кинолента „Крадецът на праскови”. Връзката му с продукцията направила неговата майка, която била оперетна певица в театъра. В една от сцените се виждат три деца, които тичат пред бившата Първа гимназия, единият съм аз, разказва Семерджиев.

Той с усмивка си спомня и битките, които водили детските банди от махалите във Велико Търново, въоръжени с копия и щикове от реквизита на филма „Калоян”, който се снимал в старата столица. Ние, от „Гурко”, побеждавахме Варуша, Асенова махала и турската махала, която тогава се казваше „Трудов фронт”, с усмивка си спомня мъжът…

Като дете той и съучениците му, сред които и бъдещият директор на Младежкия дом Румен Петров, участвали в сцени от постановката „Под игото” във великотърновския театър.

Най-хубавите спомени на Семерджиев обаче са свързани със снимките на „Търновската царица”. Той участвал в сцените в публичния дом, като част от групата на Джоко Росич, заедно с Момчил Каназирев, Валентин Миновски и други артисти от великотърновския театър. В един от снимачните дни, той и Ламбо, заедно с още хора от екипа, натъкмени със сценичните си костюми, направили един тур по главната улица и стигнали до Стамболовия мост. Решихме да направим малко така „фук-фук”,  смее се търновецът и допълва, че тълпа от фенове ги следвала по улиците заради присъствието на магнетичния Стефан Данаилов.

Като хореограф и танцьор Росен Семерджиев е обиколил целия свят. Египет, Сирия, Швейцария, Гърция, Кипър, Австралия, Швейцария, са само част от страните, където се е изявал той.

Другата голяма страст на мъжа, освен танците, са колекциите му от автографи на известни личности, старинни вещи, картички, театрални програми и др., които преди години той показва в  специална изложба във Велико Търново. Сред ценните му находки са подписите на руския лидер Михаил Горбачов, на певицата Прешъс Уилсън, на култовата група Бони М, на популярния певец Дийн Рид, както и на куп български кинозвезди и естрадни изпълнители.

Защо Росен Семерджиев е бягал от Сирия, спускайки се с чаршафи от високите етажи на хотел, как в екшъна се включила и снахата на факира Мити, защо някой от предишните му животи е бил във Венеция –всички тези любопитни подробности от биографията на търновския хореограф може да прочетете в следващия брой на вестник „Кореспондент”

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *