Националният събор на овцевъдите се мести в периода 18-20 юни

0

Националният събор на овцевъдите в България измества във времето и ще се проведе в периода от 18 до 20 юни 2021 г.  Промяната се налага, заради все още високата заболеваемост от  COVID-19  и риска за общественото здраве.

„Съборът на овцевъдите е най-мащабното браншово събитие в страната и всяко издание събира десетки хиляди участници и посетители. След година прекъсване, интересът към предстоящото издание е повече от голям, а ресурсът вложен в подготовката е сериозен. За Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, като организатор на събитието, най-важно е опазване на общественото здраве и затова изместваме събора с малко повече от месец“, подчертава Симеон Караколев, председател на НОКА.

Деветото издание на събора на овцевъдите ще се проведе през юни на площ от над 120 дка край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Събитието ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. В трите дни ще бъдат показани над 1000 животни в специализирани изложения на чистопородни овце, кози и кучета, ще има състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози и др.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ край Петропавловския манастир ще се проведе най-мащабното у нас изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо..

На събора ще има био храни, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари и хоротеки.  Многото забавления и атракциите за цялото семейство ще предложи  етно възстановката „ЧифликЪт“. Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *