50 години от постановката на „Под игото” и откриването на новата сграда на театъра във Велико Търново

0

С дълги рокли, костюми и цветя великотърновци влизали в Храма на Мелпомена. Актьорите играли съкратен вариант пред Тодор Живков, защото бързал за банкета

На 20 април 1971 година, точно преди половин век, във Велико Търново  се играе първата постановка в новата сграда на театъра. В истински празник за целия град се превръща спектакълът „Под игото”. Паметното събитие е отразено в книгата „Театърът, наречен Кисимов”, с автор Иван Митев.

Премиерата е в 19 часа пред препълнен салон. „Голям спектакъл беше! Голям!”, пише в спомените си актьорът Петър Петров. По думите му великотърновци прекрачвали прага на Храма на Мелпомена наконтени, пременени, с букети в цветя.

„Огромна постановка! Бяха взели и натуршчици от града. Не знам откъде се събраха толкова костюми за толкова народ. Имаше и толкова оръжие по сцената”, така описва премиерата актьорът Кирил Ангелов.

Режисьор на постановката по романа на Вазова е Симеон Шивачев. Сценографията и костюмите са дело на Григор Спиридонов, композитор е Добри Добрев, а пластиката е на Георги Кински. Участват артистите Юлия Ненова, Васил Банов, Кирил Ангелов, Николай Джикелов, Любен Кирчев, Мая Спирова, Станка Пенчева, Милен Колев и други, както и целият състав на театъра. В спектакъла се включват много служители и външни хора. „Под игото” има изиграни 75 представления.

Ролята на Боримечката е поверена на актьора Стилиян Атанасов. Той отказал предложението на режисьора да сложат високоговорител на сцената: „Не ми трябва говорител. Аз имам скрити гласови възможности. Като викна, чак на площада ще ме чуят, че ще пукне топчето”.

„Под игото“ – Клетвата

Сред публиката на премиерата има големи групи хора от Елена, Трявна, Горна Оряховица, Севлиево и други градове, дошли специално за празника.

Интересни са и спомените на актьора Васил Банов: „Режисьорът Симеон Шивачев направи много пъргаво спектакъла.Плюс това Кирил Ангелов играеше много делово и много точно Бойчо Огнянов.

Пред Тодор Живков го играхме в съкратен вариант. Щото казали, че гостът не може да седи толкова дълго. И вместо за 2 часа и нещо, го изиграхме за час и нещо. Защото всички бързаха за банкета след това”.

Вдъхновяващи са думите на режисьора Симеон Шивачев, който е и директор на театъра. „…Иван Вазов написа в изгнание най-хубавата си книга. Писа с перо, натопено в сърцето си. Оттам лудото опиянение, парещата болка, безмерния възторг и стипчивото огорчение.

За нас „Под игото” е поема за великото тайнство за българската душа, способна да понесе столетията робство и да се отдаде до лудост на идеята за свобода!”

Васил Банов, Юлия Ненова и Кирил Ангелов

За банкета след спектакъла разказва актьорът Васил Банов. Държавният глава и пръв партиен ръководител Тодор Живков и приближените му отишли в ресторанта на хотел „Янтра” – „Балкантурист“. Пийвали, хапвали. По едно време първият секретар на партията Димитър Стоянов изпратил актьорът да седне до Живков. Той пък му задал традиционния си въпрос „Как е, как е?”. Интересувал се и кой е играл ролята на Соколов.

Между двамата се заформил и интересен разговор за съдбата на музикалния театър във Велико Търново, който Ангелов определил като дребнобуржоазно и скъпо изкуство, а това без малко да провали плановете театърът да има и оперета.

Както на всеки банкетq Живков танцувал, като си разменили дамите с актьора.

Датата за премиерата на „Под игото” във Велико Търново не е избрана случайно. Тя е на 20 април, когато отбелязваме годишнина от Априлското въстание.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *