Прагът за избор на селски управници да падне от 350 на 100 жители с постоянен адрес иска сдружението на кметовете

0

 

Прагът за избор на кмет да бъде минимум 100 жители по постоянен адрес настоява до всички институции Националното сдружение на кметовете на кметства и кметски наместници в Република България. Това съобщи за „Болярски новини“ управникът на Ново село Христо Христов, който е един от инициаторите за промяната.

В момента, с последните изменения на изборното законодателство този праг е 350 души, а това анализът показва, че към момента на изготвянето му – през 2016 г. пряко засегнатите граждани, които не могат да избират свой местен управник, са били 270 000. При актуализиране на експертизата, в  днешното време на растяща тенденция за завръщане към живота на село, особено след пандемичните ограничителни мерки, числото би станало 400 000, категорични са от сдружението. Те са провели проучване по метода на анкетата, в което са участвали около 1500 граждани, живеещи в населени места  от различни общини и области в страната.  Според резултатите от анкетата 97% настояват за правото си да участват  в избора на местен кмет.

С последното увеличение на прага, което по думите на управниците на населените места е „порочна законодателна промяна“,  се ограничават и отнемат конституционни права на граждани на република България. „Права, които са били гарантирани за продължителен период от време. С това не се укрепва демократичния политически процес. Напротив – ерозира се. Вместо да се насърчава активното гражданско участие, местната демокрация и самоуправление, то се ограничава. Ограничава се свободата на волеизявление на избирателите и честността на изборите, което е константно изискване на съвременната демокрация“, пише още в писмото, което е изпратено още преди време до премиера, лидерите на повечето политически партии, както и до правната комисия на новото Народно събрание.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *