Магистрати от Окръжен съд – Велико Търново взеха участие в онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение

Председателят на Окръжен съд – Велико Търново съдия Теодорина Димитрова и зам.-председателят съдия Ивелина Солакова взеха участие в онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение /ЕМСО/. Събитието, организирано от Националния институт по правосъдие, се проведе в периода от 20 до 22 април, в  онлайн формат през платформата за видеоконферентна връзка ZOOM. Общо 10 съдии и прокурори от Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватска и Босна и Херцеговина обмениха професионален опит и добри практики чрез виртуални срещи и дискусии с българските си колеги.

Съдия Димитрова и съдия Солакова представиха кратка презентация за историята, дейността и функциите на Великотърновски окръжен съд. Чуждестранните магистрати задаваха въпроси на своите колеги, касаещи натовареността и атестацията на съдиите, документообработването и работата с деловодни програми и прилагането на медиацията като алтернативен способ за доброволно разрешаване на спорове.

През трите дни участниците в обмена се запознаха с българската съдебна система и дейността на Националния институт на правосъдието, присъстваха на онлайн излъчване на съдебно заседание на Софийския районен съд, активно участваха в организираните виртуални дискусии с български съдии, прокурори и следователи. В рамките на програмата беше излъчен филм за забележителностите на гр. София като част от културния аспект на обмена.

Участието на съдии от Окръжен съд – Велико Търново в програми за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение е традиция. Великотърновски съдии са гостували на органи на съдебната власт в Полша, Германия и Испания. През годините ВТОС е бил и съд-домакин по различни програми на Европейската мрежа. През 2012 година съдиите посрещнаха свои колеги от Испания и Италия и прокурори от Германия. През 2016 година Европейската мрежа за съдебно обучение за първи път организира обмен на опит между административни ръководители на съдилища от държавите-членки на Европейския съюз. Първият реализиран обмен бе на председателя на Окръжния съд в гр. Хайделберг д-р Франк Бреде, който посети Великотърновския окръжен съд. През 2017 година ВТОС посрещна трима съдии от Кралство Испания.

Тази година, заради пандемията от COVID – 19 Националният институт по правосъдие организира за първи път онлайн обмен в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!