Доброволци от всички възрасти залесяват край Килифарево. Нова гора от 5000 дървета ще израсне на мястото на старо сметище

С много позитивна енергия, заредени с настроение и ентусиазъм, стотици доброволци се включват в голямото залесяване край Килифарево. Инициативата  обединява организациите „Гората.бг“ „Търново Рънс“, „Доброволно чистене“, Централен кооперативен пазар – Велико Търново и отдел „Околна среда“ към Община – Велико Търново, а целта е на мястото на старо, рекултивирано сметище край Килифарево, да изникне нова гора с 5000 дръвчета.

Оше в 9 сутринта десетки доброволци се събраха на паркинга пред стадиона във Велико Търново, за да отпътуват със специално предвидените за това автобуси. Други потеглиха със собствените са автомобили за мястото.

 

Смисълът  на тази инициатива е да покажем любовта си към природата. Прекрасно е, че тя се провежда точно на Цветница – един от най-светлите християнски празници, каза Калин Василев  – създател и организатор на неправителствената организация „Търново Рънс“. Той не скри радостта си от това, че хора от всички възрасти се включват в събитието. Виждате колко млади хора са дошли, те просто копнеят за такива инициативи. Аз съм убеден, че ако всяка седмица има подобни събития, хората ще участват, каза още Калин Василев.

С първата група ентусиасти беше Зорница Кънчева, началник отдел „Околна среда” в Община Велико Търново. Тя обясни, че старото сметище, което се е простирало на над 20 дка, е било рекултивирано, след това са били взети проби от почвите, преди да се пристъпи към залесяването. Кънчева изрази надежда, че подобни нови гори ще израснат и на местата на старите сметища край Дебелец и Шереметя, които също се рекултивират. По думите й тази акция е прекрасен пример за добри дела, които увличат все повече и повече хора.

Сред доброволците са и семейство Таня и Захари Мишеви, които дойдоха с двете си деца – Рози и Ванко. Харесвам  много инициативите на „Търново рънс” и „Гората БГ”, обичам природата,  цветното, зеленото  и затова дойдохме всички, каза Таня Мишева. Именичката Рози е убедена, че участието в инициативата е най-големия подарък за рождения й ден. Ванко, който за пръв път през живота си ще посади дърво, е убеден, че то няма да е последното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!