Нов живот на Клуба на дейците на културата дава „ТАМ Велико Търново“

0

 

Пространството за културни и социални събития ТАМ се мести в сградата на Клуба на дейците на културата  (КДК) на ул. Велчо Джамджията 16 във Велико Търново. Екипът си поставя за цел да възроди КДК като събирателна точка за артисти, място за вдъхновение и обмяна на идеи. ТАМ в партньорство със Социалната чайна разработва и менторска програма за младежи от центрове за настаняване от семеен тип.

„Обвързването на социалното с културното и съхраняването на духа на това емблематично за търновци място ще превърне КДК в общностно пространство, привличащо български и международни творци“ заявява Галин Попов, съосновател на ТАМ.

Собственик на сградата, паметник на културата от регионално значение, е Община Велико Търново. Договорът за наем е за приземния етаж и двора. Срокът му е 5 години.

„Искаме предстоящият ремонт на помещението да послужи като добър пример за възстановяване на сграда с уважение към архитектурното и историческото ѝ наследство“, допълва Попов.

За целта екипът на ТАМ се обръща към архитектите от AIA ателие, които са работили по различни интердисциплинарни проекти в Берлин и Лондон. Предстои публичното представяне на проектните визуализации. Стойността на планирания ремонт възлиза на над 50 000 лв., а за набирането на сумата ще се разчита на дарения, както и на привличане на партньори, спонсори и доброволци, които да се включат в ремонтните дейности.

През януари 2020 г. ТАМ за първи път се обръща към Община Велико Търново с предложение за партньорство за възстановяване на културните функции на КДК. Миналото лято в двора се проведе кино на открито, което беше посрещнато с ентусиазъм от търновци. В публичен онлайн дебат с участие на бизнеса и институциите през ноември, ТАМ и Социалната чайна представиха визия за бъдещето на КДК, която получи широка обществена подкрепа от артисти и граждани.

Сградата, която от години е неизползваема, е построена от Хаджи Павли Хаджиниколов. В нея до 1993 г. се помещава Клубът на дейците на културата, който играе важна роля в развитието на културния живот на Велико Търново през втората половина на XX век. През КДК минават имена като Габриел Гарсия Маркес, Йордан Радичков, Дора Габе, Любомир Левчев, Антон Дончев, артисти от Народния театър Иван Вазов и още. Тук е било и последното четене на Емилиян Станев.

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели. Само през 2019 г. са реализирани 194 събития, представящи изгряващи и вече доказани български артисти. ТАМ си партнира с множество български и международни институции.

Чайната във Варна е пространство за чай и билкови напитки, събития, работилници, но най-вече е първо работно място на младежи, израснали в социални домове. Целта на мястото е да подкрепи млади хора от проблемна социална и/или семейна среда, като им създаде възможност за независим начин на живот и им даде инструментите да се изградят в личностно и професионално отношение. Създадена в партньорство с Община Варна и Областна администрация Варна, Чайната  вече 5 години се помещава в 3-етажна сграда паметник на културата в сърцето на Варна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *