С църковна служба на открито Велико Търново посреща Възкресение Христово

0

DCIM100MEDIADJI_0426.JPG

Велико Търново ще посрещне Възкресение Христово пред Катедралния храм „Рождество Богородично“. В 23,00 ч. започва Пасхалното богослужение, което ще бъде на открито. Службата ще бъде ръководена от Великотърновския митрополит Григорий. Точно в полунощ на 1 срещу 2 май ще бъде изнесен Благодатният огън, а светлите думи „Христо воскресе“ ще бъдат произнесени на пет езика.

На открито ще бъде и службата за Второ възкресение, заедно с четенето на Евангелието на различни езици. Богослужението навръх Великден ще бъде пред църквата „Възкресение Христово“, намираща се в подножието на кв. „Бузлуджа“. Началото й е в 11,00 ч.

Здравните власти отправиха и конкретни препоръки за провеждане на църковните служби: спазване на отстояние от 1,5 метра между хората, задължително носене на маски в храмовете, дезинфекция на контактните повърхности и осигуряване на дезинфектанти на входовете. Друга препоръка е да не се целуват иконите.

За Великден Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм подаряват на жителите и гостите на Старата столица безплатни прожекции на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто на Царевец ще бъде излъчено във вечерта на Велика Събота – 1 май, от 21,00 ч., както и навръх Възкресение Христово – 2 май, също от 21,00 ч. Безплатно спектакълът ще бъде пуснат и навръх Гергьовден – 6 май, с начало 21,15 ч. През целия месец ще има още няколко прожекции, които ще могат да бъдат наблюдавани от площада пред крепостта.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *