С проект за близо 3,3 млн. лева преобразяват Народно читалище „Братя Грънчарови” в Горна Оряховица

0

С проект на стойност 3, 280 млн. лева  ще бъде извършена реконструкция и модернизация на Народно читалище „Братя Грънчарови” в Горна Оряховица. Параметрите на разработката представиха днес пред журналисти заместник-кметът на общината Николай Георгиев и екипът по проекта.

2 351 580 лева от средствата са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 414 985 лв. е националното финансиране, 426 589 лева е финансов инструмент и 86 900 е съфинансирането на община Горна Оряховица, посочи Георгиев.

Финансовият инструмент е вид 10-годишен нисколихвен кредит от Фонда на фондовете и банка ДСК. Европейският съюз изисква този вид проекти да носят определен вид доход. След като бъде завършено читалището, то трябва да генерира приходи, да може да функционира самостоятелно и да развива по-мащабна дейност. За целта в него ще бъдат изградени определени обекти, които ще бъдат отдавани под наем и предоставяни срещу заплащане на такси.

Основната сграда на читалището в Горна Оряховица е построена през 1977 година с характерния за тези години архитектурен вид. НЧ „Братя Грънчарови” е създадено през 2002 година от участниците във Фолклорна компания „Сидер войвода”, които имат ново виждане за управление  и разпространение на културата. Въпреки че отново е избрана формата читалище, дейностите са поставени на нова плоскост.

Читалището се помещава в сградата на летния театър в града, разполага със зимен салон с капацитет до 180 души и открита сцена с 2000 седящи места.

През годините читалището е домакин на множество културни прояви с международно и национално значение.

В сградата ще бъде извършена топлоизолация на всички външни стени,  ще бъдат сменени дограмата и ел. инсталацията, ще има топлинно изолиране на покрива, нова отоплителна инсталация. Ще бъдат ремонтирани всички вътрешни помещения, покрива, ще бъде покрита откритата сцена. Сред дейностите на проекта са още нова настилка и осветление, климатична и ВиК инсталация, и рампи за хора с увреждания.

На южните входове се предвижда изграждането на две нови постройки към амфитеатъра, които ще бъдат отдавани под наем. Ново оборудване и обзавеждане ще има във всички зали.

Част от проекта е и ремонт на амфитеатъра. Той ще има нови седалки, настилка, озвучителна система, осветление.

Околният терен и алеи ще бъдат облагородени.

Освен обектите, които ще се отдават по наем – магазин за пакетирани стоки и тоалетна, приходи ще носи и зала за конференции за около 200 души, посочи Георгиев.

Ще има и кафене в северозападната част, което също може да бъде отдавано под наем или ще бъде стопанисвано от читалището.

На втория етаж някои от помещенията ще бъдат отдавани под наеми, в тях може да се провеждат курсове, кръжоци и т. н.  Най-големият приход се очаква от откритата сцена, която е най-голямата в Северна България, където ще бъдат организирани концерти и други прояви.

С реконструкцията на читалището ще бъде оформен ансамбъл от ремонтирани обекти – стадиона, спортната зала, парка, асфалтирани улици, подчерта Николай Георгиев. Удобство създава и големият безплатен паркинг в района.

На 10 май ще бъде първата копка на обекта, след което започват същинските строителни дейности. Срокът за изпълнение е 8 месеца.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *