Търновската художничка Гергана Рахнева представя своя изложба в 30-милионен китайски град

Мила Милчева

Своя самостоятелна изложба показва в 30-милионен китайски град великотърновската художничка Гергана Рахнева. Експозицията „По дългия път” ще бъде открита официално на 9 май, но вече е отворена и се радва на завиден брой посетители.

25 картини живопис, 50 рисувани ветрила и 9 дървени блокчета представя талантливата Гергана. Тя е завършила „Църковни изкуства” в Православния богословски факултет  и магистратура по живопис във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Основно работи в сферата на приложните изкуства, експериментира и с маслена живопис, като по нестандартен начин използва похватите на иконописта. Има множество участия в общи изложби и няколко самостоятелни изяви.

От две години тя и семейството й – съпругът й Петър Лазаров и седемгодишният им син Виктор живеят в мегаполиса Chongqing (Чунцин).

Петър Лазаров също е възпитаник на ВТУ, от 1990 г. той живее в Холандия. Почти непознат в родината си, той е един от малкото живи художници, чиито творби са изложени в Райксмузеум в Амстердам, наред със световно известни творци като Дюрер, Ешер, Рембранд и други класици. Сега преподава графични изкуства в Китай.

Почти всички творби, показани в изложбата, Гергана създава по времето на изолацията заради коронавируса, която тя и семейството й преживяват в епицентъра на заразата през миналата година. Чунцин се намира в централната част на Китай, близо до Ухан, където бяха регистрирани първите случаи на коронавирус в света  и е най-големият по площ от четирите китайски административни единици от тази категория.

Сюжетите, които показва в изложбата си Гергана Рахнева, са различни. Пренася своите идеи и върху традиционните китайски ветрила. Това тук е популярна техника, но обикновено китайците изобразяват върху ветрилата пейзажи, птици или исторически сюжети, а аз реших да внеса европейски моменти в рисунките, обяснява тя.

Изложбата е подредена в красива, магична местност в близката Планина на тигъра. Приятели на Гери и Петър много им помогнали  с намирането на помещение, което също се стопанисва от художник. До галерията има къщи за гости, ресторантчета и много китайци посещават мястото за почивка и отмора, като съчетават полезното с приятното – да отдъхнат и да се насладят на изкуството, разказва тя.

Как семейството на Гергана се озовава в огромния град, който се простира на територия колкото България, как тече животът там, каква е системата на образованието и какви са любопитните характеристики на местната кухня. Интересният и вълнуващ разказ на талантливата художничка може да почетете във вестник „Кореспондент” на 30 април.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!