Ученици от Павликени организираха дебат за разделното събиране на отпадъци

 

 

 

Единайсетокласниците от СУ „Бачо Киро“ – Павликени участваха в дебат за значението на разделното събиране на отпадъците. Със своята инициатива младите хора отбелязаха Световния ден на земята и изтъкнаха отговорността на хората за опазването на околната среда.

Два отбора размениха аргументи по темата „Разделното събиране е лесно“. В отбора в подкрепа на тезата участваха Петя Касамакова, Пламена Димитрова, Рилка Пенчева от 11 Б клас, а противоположната теза защитаваха Десислава Николова, Мария Станева, Ася Петрова от 11 А.

„Подкрепяме тезата за разделното събиране, защото смятаме, че по този начин опазваме околната среда. Човек е склонен да забрави, че изцяло зависи от природата. Често си казваме „Какво пък толкова, това е само една пластмасова сламка“. Повторено от 7 милиона души води до умопомрачителни мащаби на екологична катастрофа. Начинът да се справим с това е като рециклираме или използваме многократно продуктите“, каза отборът на 11 Б клас.

„Нашата позиция против разделното събиране е свързана с липсата на ясна визия в България какви мерки да се предприемат. Липсва ангажираност на населението. Изхвърлянето на огромен брой битов отпадък допълнително затруднява процеса по рециклиране. Разделното събиране е възможно в едно далечно бъдеще. Преди това човек трябва да промени своите навици и нагласи и така ще има подобрение“, отвърнаха съучениците им от 11 А.

Учениците цитираха и официалната статистика, според която всеки български гражданин произвежда малко над 400 кг боклук на година.

Човек не може да постигне много, ако единствено той рециклира, посочи контратезата си другият отбор. Момичетата от него изтъкнаха, че разделното събиране не намалява данъците на домакинството, а няма и държавни мерки за насърчаването му. Понякога то не е и рентабилно за индустрията, а отпадъците след преработката също са голям процент. За да могат материалите да се използват повече от веднъж, са нужни инвестиции в създаването на съответните фабрики, подчертаха от отбора.

Представянето на двата отбора в дебата беше оценявано от жури в състав: председател –  председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски, и членове – заместник-кметът инж. Анастасия Вачева и директорът на Общинско предприятие „Благоустрояване и комунални дейности“.

Журито обяви за победител отборът, защитаващ тезата за ползите от разделното събиране.

Старши експертът „Екология“ в Общинска администрация Кристина Георгиева представи презентация за значението на разделното събиране на отпадъци.

За победителите бяха осигурени награди от фирма „Булекопак“ АД, с която Община Павликени има договор за разделно събиране на отпадъците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!