Чакат президента Радев за празника на Бяла черква и 145 години от Априлското въстание

Президентът Румен Радев е приел поканата и се очаква да присъства на празника на Бяла черква на  10 май, съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Както вече соъбщихме, на 10 май 2021 година Бяла черква отбелязва 145 години от Априлското въстание. Този ден е празник на град Бяла черква, обявен преди 45 години. По повод 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 година е открит Историческият музей в града и монументалният паметник на Бачо Киро на площад „ 11 май“.

Празничната програма е организирана от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

В  ранната утрин на 10 май  учениците от ОУ „Бачо Киро“ ще окичат с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.

В 16:00 ч. на главната улица пред училището ще бъде даден старт на традиционния ученически крос „Бачо Киро“. След награждаването на победителите граждани и гости ще имат възможност да посетят Историческия музей. Тук в 17:00 ч. ще бъде открита  фотодокументалната изложба „Бяла черква – 45 години град“. Старите фотографии от фонда на музея ще съживят спомена от обявяването на града през май 1976 г. и от откриването на музея. В Картинната галерия на втория етаж в музея посетителите могат да разгледат изложбата „Българското Възраждане и Бяла черква в творби на български художници“. Мобилната изложба на Исторически музей – Бяла черква „Аз един Бачо Киро съм“ ще бъде експонирана в откритото пространство пред Народно читалище „Бачо Киро-1869“. 20 табла разказват за живота и делото  на видния български революционер.

Историческият музей обявява Дни на отворените врати в експозицията на 10 и 11 май  2021 г.

Художествената авторска изложба на адв. Илиана Димитрова ще бъде открита в 17:30 ч. в малкия салон на читалището.

След концертната програма с участието на ПФА „Искра“ – Велико Търново на площад „11 май“, която ще започне в 18:00 ч., в църквата „Св.Димитър“ ще бъде отслужена велика вечерня  и панихида за загиналите въстаници.

В 19:40 ч. започва спектакъл – възстановка на събитията в Бяла черква от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионални клубове на НД „Традиция“ и читалищни самодейци.

Програмата ще продължи с факелно шествие до историческата местност „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници.

Празникът ще завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – гр. В. Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!