Великотърновският адвокат Йордан Цветанов се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

0

Председателят на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ Йордан Цветанов се включва  в надпреварата за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). С него кандидатите стават общо петима, тъй като срокът за номинации изтече.

Освен Цветанов, кандидати за поста са колегите му от страната Райна Аврамова, Иван Демерджиев, Ивайло Дерменджиев и Ивайло Данов.

Кандидатурата на адвокат Йордан Цветанов е издигната от Адвокатския съвет на Великотърновската адвокатска колегия и се подкрепя в адвокатските среди не само от града и областта.

„Кандидатирането ми за председател на Висшия адвокатски съвет не е случайно хрумване, а дълбоко обмислено решение. За да взема това решение, през последните години съм провел много срещи и разговори  с колеги от цялата страна и те ме насърчиха да го направя.  За мен интересите на адвокатурата  винаги са имали приоритет над личните ми интереси и считам, че съм го доказал с действията си“, обясни Цветанов пред „Лекс.бг“.

И допълни още за личната си мотивация да се кандидатира: „Наясно съм и добре познавам проблемите на адвокатите и на адвокатската общност като цяло. Те са многопластови. Имам богат организационен опит. Участвал съм активно, както в работата на Великотърновската адвокатска колегия, в която членувам, така и в работата на Висшия адвокатски съвет през предходни негови мандати. Гордея се с работата на  Управителния съвет и на целия екип на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, чийто председател съм от 2016 г. Свършихме много полезна работа, което се оценява, както от адвокатите, така и от други юристи, органи и организации в страната и чужбина. Радвам се, че срещам подкрепа от много млади колеги. Съзнавам големите отговорности, които стоят пред председателя на Висшия адвокатски съвет и се чувствам подготвен да ги поема и изпълнявам качествено“.

Цветанов заяви, че ще обяви приоритетите и вижданията си за бъдещето на адвокатурата пред Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) и ако то ги припознае, те ще бъдат неговата програма.

„Ако бъда избран за председател на Висшия адвокатски съвет, моят екип ще бъдат тези, които висшият орган на адвокатурата – Общото събрание на адвокатите от страната, избере по предвидения в Закона за адвокатурата ред“, каза още той.

Йордан Цветанов е роден през 1962 г. Започва кариерата си през 1981 г. като дознател в МВР, където остава до 1992 г. Оттогава вече близо 30 години е адвокат във великотърновската колегия. От 2009 до 2013 г. беше резервен член на ВАдС, а през следващия мандат беше зам.-председател на съвета.

От 2016 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати. Бил е член на Националния съвет на Съюза на юристите и шеф на градското му дружество във Велико Търново.

Йордан Цветанов е известен с много си обществени каузи във Велико Търново. Той е и сред основните инициатори за това на Велико Търново с решение на Народното събрание да бъде даден статут на историческа и духовна столица на България.

Изборите за нов ВАдС ще са на 29 и 30 май 2021 г., когато ще се проведе Общото събрание на адвокатите от страната.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *