Система за третиране на строителни отпадъци до Леденик ще има, въпреки нежеланието на жителите му

0

default

 

 

Въпреки съпротивата на жителите на Леденик, община Велико Търново възнамерява да изгради нова система за третиране на строителни отпадъци на депото, което от години се разраства безконтролно. Това стана ясно на заседание на Общинския съвет, който прие частично изменение на Общия устройствен план на населеното място.

Тази тема провокира и горещи дебати на сесията, а преди това жителят на Леденик Владислав Иванов изказа опасения към намерението на кметството. Той разказа историята на депото, което по думите му, е с неустановен статут, и цитира Министерството на околната среда, според което капацитетът на депото е изчерпан. По думите му е въпрос на време да се ускорят свлачищни процеси в склона на отпадъците, което би застрашило живота и здравето на хората от Леденик и Шемшево.

Да бъде отложена точката докато Общината не предостави оценка на риска, геоложко проучване и ново заснемане, поиска общинската съветничка Елена Чамуркова. Тя посочи, че планът за ЧИ на ОУП не е актуален и почива на стари данни – от 2018 г., а към момента теренът на депото е компрометиран и има нова ситуация. По думите й, общината не спазва предписания на РИОСВ и „Басейнова дирекция“ , а хората от Леденик смятат, че въпросът трябва да се реши на местен референдум, за който са готови да съберат подписи. Сред останалите мотиви за отлагането беше, че кметът на селото има отрицателно становище, а никой от администрацията не е обяснил на леденчани какво точно е бъдещето на депото.

Едва с няколко гласа предложението за отлагане не мина, като то дори бе прегласувано.

От администрацията коментираха, че с новата система за третиране на строителни отпадъци ще решат 50- годишния проблем с депото. По думите на началник – отдел „Околна среда“ Зорница Кънчева на терена ще бъдат облагородени и залесени десетки декари земя, а планираната нова система за третиране на строителните отпадъци няма да е депо. Площадката ще се намира на километри от първите къщи в с. Леденик. Третирането на строителните отпадъци включва разпределянето им в контейнери за разделно събиране и последващо транспортиране към специализирани заводи. Със специализирана машина ще бъдат третирани тези строителни отпадъци, които подлежат на рециклиране и последващо влагане в строителството.

Планирано е ясно ограничаване на територията чрез поставяне на подходяща ограда, която ще позволи контролиране на процесите и опазване на територията и прилежащите й поземлени имоти.

Според съветниците от Демократична България обаче наблюденията и снимките на терена показват смущаващи несъответствия, за това са нужни нови заснемания и хидрогеоложка оценка и едва тогава да се пристъпи към реализиране на проекта.

„По чисто географски причини, градът може да се развива – или поне така твърдят някой специалисти, само в Западната посока. Тук вече имаме оформящи се логистичен и бизнес център, имаме Западна промишлена зона. И в средата на този логистичен център искате да създадете обект, който има потенциална опасност да съсипе всякакви перспективи, не само за жителите на Леденик, но и за търновци – да компрометира бизнес, екология, туризъм и качество на живот“, коментира още Чамуркова. И по повод на разминаването в проекта за ЧИ на ОУП и настоящата ситуация попита колегите си дали ако строят къща предпочитат да стъпят на плаващи пясъци, или на здрава основа.

В крайна сметка точката беше гласувана и в близост до Леденик ще има площадка за третиране на строителни отпадъци.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *