Образователният министър в оставка във Велико Търново: „Ако ситуацията с пандемията се подобри може всички ученици да се върнат в клас до края на месеца“

 

Красимир Вълчев откри новият STEM-център в ПМГ „Васил Друмев“

 

Министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев откри по-рано днес новоизграденият STEM-център в ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново. По думите му в Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за подобни центрове по математика и природни науки за 2 000 училища. Има предвидени пари и за обновяване на останалите кабинети.

Пред журналисти Вълчев коментира, че класните стаи са мястото, където учителите и учениците прекарват най-много време и това трябва е акцент на образователната политика. Затова се подготвят 260 подобни центъра, като половината от тях са одобрени още миналата година, а до есента ще заработят и останалите.

„Всяко дете трябва да има достъп до модерна база и оборудване“, коментира министърът в оставка и припомни, че ПМГ в старата столица има сключено споразумение с Техническия университет в София за развитие на обучението по информационни технологии.

Според Вълчев ако ситуацията с пандемията се подобри има основание да се вземе решение всички ученици да се върнат в клас до края на месеца. По думите му децата от първи до трети клас по учебен план приключват учебната година в края на месец май. За първи и четвърти клас има само пет загубени седмици, но може да се каже, че учебната година е спасена за децата от началния курс. За учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап учебната година е била най-трудна за присъствено обучение. Средно около половината от учениците от пети до дванадесети клас са учили присъствено. От десети май само три класа няма да учат присъствено, но през юни месец има вероятност да се върнат в училище. Решението обаче ще вземе следващото правителство, подчерта още Вълчев.

Той посочи, че е оптимист за следващата учебна година и прогнозира, че тя ще е присъствена за всички. По думите му външното оценяване може да бъде проведено при спазване на противоепидемичните условия, като учениците ще са по осем и тринадесет в зала.

„Няма предпоставки за отпадане на теми, защото това би било нечестно спрямо учителите. Има проблем с ефективността на обучението в електронна среда, заради понижената мотивация, но учителите успяват да се справят с натрупаните дефицити. Образователната система изживя най-трудната година от десетилетия, но успя да се справи“, коментира още министърът в оставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!