370 години от написването на „Абагар“ бяха отбелязани днес в община Свищов

0

 

На 5 май 2021 г. в свищовското село Ореш отбелязаха 370 години от написването на първата българска печатна книга „Абагар“. Село Ореш е родното място на нейния автор – Никополският католически епископ Филип Станиславов. В центъра на селото, пред паметника на епископа, открит през 2017 г., местните жители и представители на Община Свищов поднесоха цветя в знак на почит и признателност към личността и делото на духовника.На събитието присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на Общински съвет Кристиян Кирилов, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и гл. експерт „Култура“ Таня Ликова. Слово за историята и личността на Филип Станиславов произнесе новоизбраният епископ на Никополска католическа епархия монсеньор Страхил Каваленов.  Поради епидемичната обстановка, планираните тържества по повод годишнината бяха отменени, но от местното читалище, чиито патрон е епископ Филип Станиславов, бяха подготвили кратка програма.

„Абагар“ е първата българска печатна книга, която съдържа елементи от новобългарския език. Книгата е отпечатана на кирилица и хърватски в Рим през 1651 г. от Никополския католически епископ Филип Станиславов. Книгата представлява молитвеник за нуждите на католическата църква в България. От „Абагар“ днес са запазени 17 екземпляра, един от които е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Преди години Община Свищов с помощта на издателство „Абагар“ – Велико Търново, отпечатват първото и единствено фототипно издание на книгата, като във втората част е преведена на съвременен български език. По повод на 370-годишнината, през 2020 г. книгата беше преиздадена в нов тираж, а през тази година, на 21 април, бе представена на изложението „Фоайе на книгата с автограф“, във Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *