Борислав Костов събра над 70 стихотворения – малки поеми в поредната си книга „Корона на шия“

 

 

„Корона на шия“ е поредната книга, която великотърновският поет и писател Борислав Костов издаде преди броени дни. Официалното й представяне ще е на 12 май от 17.30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица.

Както обикновено творецът е подготвил за своята публика музикално-поетичен прочит на книгата, която е уникална, тъй като освен на български, съдържа и сатира на немски език. 20 от стихотворенията са мислени и писани на немски език, а после и преведени на български. Като възпитаник на легендарната Ловешка немска гимназия, Борислав Костов е единственият търновски автор, който пише и на немски. Нещо повече – задната корица на „Корона на шия“ също е на немски език.

Самият той определя книгата като хумористично-сатирична поезия с преобладаващо остра изобличителна сатира на събития от нашата страна, отчасти от Европа и света. Многозначителен факт е, че последното стихотворение в нея се нарича „Българският казан“, а на фокуса на книгата са всички актуални събития – от пандемията и извънредното положение, през медицинските щабове, вируса, ваксинацията и разбира се политическите сюжети като кюлчета, чекмеджета и т.н.

„Преди пандемията замислях книгата като изобразяваща авантюристичните ми пътувания и преживелици по шосетата на Европа, но след това леко промених концепцията“, обясни Борислав Костов за „Болярски новини“. И допълни, че първите стихове публикувал в социалната мрежа и постепенно те набъбнали до над 70 малки поеми. Книгата е от 101 страници, корицата е дело на Виолета Белчева, а илюстрациите на д-р Пламен Събев, Милен Топалов и Иван Делчев.

Самият Борислав Костов е автор на романи, любовна лирика, както и на три книги на немски език – своеобразни пътеводители за нашата страна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!