Бяла черква празнува 45 години като град и 145 години от Априлското въстание

0

Президентът на Република България Румен Радев беше специален гост на тържествата

Президентът на Република България Румен Радев беше специален гост на тържествата, с които в град Бяла черква празнуваха 145 години от Априлското въстание и 45 години от обявяването на селището за град. Годишнина се навършва и от отварянето на Историческия музей в града и откриването на монументален паметник на Бачо Киро.

С възстановка на събитията от май 1876г., факелно шествие, велика вечерня с панахида и тържествен митинг-зарябяха отбелязани годишнините. Целият празничен ден беше съвместно организиран от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

На 28 април 1876 г.(нов ст. 11 май) 101 белочерковци излизат от селото, за да се включат в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. От Освобождението до днес на този ден селището чества своя празник.

На събитието присъстваха митрополит Григорий,вр.и.д. областният управител Детелина Борисова, кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов, кметът на град Бяла черква Албена Тодорова, председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски, народните представители Весела Лечева, Момчил Иванов и Христо Дочев, кметовете на община Сухиндол инж.Пламен Чернев и на община Левски Любка Александрова, началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг.ген.Иван Маламов, кметове на населени места, общински съветници, общественици и др.

„До свещеното човешко слово „свобода“ нашите предци прибавиха и кървавото „или смърт“. Те оставиха следи и дадоха живота си даром. Априлското въстание е този морален стожер и исторически връх, с който съизмерваме делата си“, каза Тодорова и припомни значимостта на дните през май 1876г. „В този ден на размисъл, на изповед и преклонение пред онази свята саможертва и възкресението на българския дух, който ни прави народ, нека си обещаем, че всеки един от нас и заедно ние ще достигнем до онази висота на техния дух, така че да имаме сили и възможности да направим жертви в името на общото благо и на нашия град“, завърши словото си Тодорова.

„Бяла черква няма своята „първа пушка“. Тук няма черешови топчета, нито е достигнало „кърваво писмо“. Но тук е запален пламъка на просвещението. И този пламък увлича над 101 белочерковци, които са били сърцати мъже, със свой усет за пулса на времето.С тази мисъл се прекланям днес пред Бачо Киро и героите от Дряновската епопея, но и пред всички съвременни белочерковци, които пазят революционния дух в сърцата си.Поклон пред делата Ви!“, обърна се към белочерковци и кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов.

„Най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на Отечеството. Вярата в свободна и независима България бе упованието на участниците в Априлското въстание от 1876 г., заради която извършиха своята осъзната саможертва. Въстанието им не е отчаян вик, а манифест на цял народ, избрал пътя на достойните“, каза президентът Румен Радев. Той посочи, че Бяла черква е един от символите на народното възраждане преди 145 години. „Още в онези години градът се очертава като гнездо на материален, духовен и културен подем, на революционна борба. Тук наследниците на въстаниците, поведени от Бачо Киро, пазят жив спомена за тях и пренасят през поколенията традициите, искрата на родолюбието и на свободния и непокорен български дух“, каза президентът.

От сутринта започнаха тържествата във възрожденския град, когато ученици от ОУ „Бачо Киро“ окичиха с венци всички 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.

Победителите от четирите възрастови групи получиха медали и грамоти в ученическия крос „Бачо Киро“. Състезателите финишираха на площад „11 май“.

Исторически музей-Бяла черква подготви две изложби за празничния повод.Въвфойето на музея беше открита документална фотоизложба „Бяла черква – 45 години град“, а пред сградата на читалището беше показана изложбата „Аз един Бачо Киро съм“.

Своя авторска изложба с живопис откри в салона на читалището адвокат Илиана Димитрова.

Концертна програма с гост-изпълнителиПФА „Искра“-Велико Търново започна в ранната вечер на централния площад.

Митрополит Григорий отслужи велика вечерня с панахида за загиналите въстаници в църквата „Св. Димитър“.

Спектакъл-възстановка на събитията от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ от Бяла черква, Трявна, Стара Загора и Нова Загора пренесе присъсващите в разгара на подготовката за въстание и изпращането на четниците от Бяла черква. Те поведоха факелно шествие до местността „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници. Последваха ги официалните лица и учениците от ОУ „Бачо Киро“.

Празникът завърши с тържествен-митинг-заря с участието на представителните роти на НВУ „Васил Левски“ –В. Търново.

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *