Великотърновските абитуриенти ще дефилират на червения килим пред театъра

0

Тази година великотърновските абитуриенти ще дефилират на червения килим пред сградата на Музикално-драматичния театър. Баловете на зрелостниците ще се проведат по традиция около Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и ще бъдат на 23, 24 и 25 май, съобщи Нелина Църова, директор на  Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.

По времена тържествата ще бъдат връчени и лентите „Отличник“ и наградата „24 май“ най-добрите абитуриенти.

Тази година, заради спазване на противоепидемичните мерки, отново няма да бъде проведено традиционното шествие по главната улица на Велико Търново на 24 май, уточни Църова.

На 21 май в големия салон на театъра ще бъдат връчени наградите на педагозите „Св. Патриарх Евтимий” и наградите „Култура“ на Общината. След церемонията МДТ подарява на дейците на културата и просветата оперетата „Прилепът.”

Летният туристически сезон във Велико Търново тази година ще бъде открит на крепостта „Трапезица”със средновековен лагер, посочи Нелина Църова. Да се представят събития на „Трапезица”е стара наша мечта, проблемът е, че достъпът е по-трудун и логистиката е сложна, но се надяваме с този първи опит да сложим началото на поредица от инициативи на хълма, каза още тя.

И още една атрактивна инициатива подготвят от Общината. Всички посетители на културни събития могат да се включат във фотоконкурс, като изпращат свои снимки от различни събития. Фотосите ще бъдат оценявани от професионално жури. В края на сезона ще бъдат обявени 50-те най-добри фотографии, ще има награди, а част от снимките ще бъдат подредени и на таблата пред Факултута по изобразително изкуство. До няколко дена ще бъдат обявени и конкретните параметри на конкурса.

Една успешна снимка може да създаде настроение на хиляди хора и това е начин да се справим с обезверяването и затварянето в себе си заради пандемията, обясни директорката на дирекция „Култура”. Това ще бъде и още един прекрасен начин за популяризиране на духовната и историческа столица на България у  нас и по света

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *