Социалисти от цялата страна отбелязаха 130 години от първата социалистическа сбирка във В. Търново

0

 

Социалисти от цялата страна се събраха във Велико Търново, за да отбележат 130 години от провеждането на първата социалистическа сбирка в България. Пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев цветя положиха народният представител Весела Лечева, областният председател на социалистите Мариана Бояджиева, общинският председател Михаил Михалев, областният председател на БСП-Габрово Валери Митов, общинският лидер на социалистите в града на хумора Здравко Кънчев, заместник-кметът на Стражица Катя Петрова, председателите на Общинските съвети в Павликени и Стражица- Христо Кавалски и Илиян Маринов, членовете на НС на БСП Кристина Сидорова и Васил Стоянов, общински съветници, общественици, социалисти и поддръжници на лявата идея.

Честването започна с изненада за 88-годишната Недялка Костова, която получи букет с рози от председателя Михаил Михалев по случай рождения й ден. Тя е един от дългогодишните членове на партията, като влиза в редиците на социалистите преди 66 години. Именно назад в историята се върна и Михалев, който призова за запазване на идеологията в БСП.

„Както вече казах, мястото тук е сакрално за социалистите в България. Именно тук нашият прочут съгражданин Никола Габровски, заедно със своите верни другари, сред които и идеологът на лявото движение Димитър Благоев, поставят началото на 130-годишния път на нашата партия и нашите идеали. За нас Никола Габровски е това, което за лявата идея в света е всеизвестният Карл Маркс. Ще си позволя да направя една съпоставка. Днес домът на Карл Маркс се радва на огромен туристически интерес от цял свят, а къщата на Никола Габровски във Велико Търново не съществува, сравнена е със земята. Задавам риторичен въпрос към криворазбраната ни демокрация, а именно дали е редно да отричаме такива личности като Никола Габровски в свят, който има огромна нужда от тях“, каза Михаил Михалев

Областният председател на великотърновските социалисти Мариана Бояджиева изтъкна значението на лявото движение и в съвременния свят. Тя подчерта, че социалната идея все повече се налага като алтернатива на днешното общество. Бояджиева припомни и събитията отпреди 130 години.

„Техните чисти погледи, които са носители на една светла идея. И първото наше признание към тях е за това, че те положиха началото през далечната 1881 година. Заедно с това, ние като великотърновци, изпитваме гордост, че това се е случило тук във Велико Търново. И не случайно нашият град носи името „люлка на социалистическото движение“ в България. Ние се намираме на знаково място, където идеологиите на партията са от голяма значимост за това как ще се развиваме в бъдеще. Защото историята на социалистическото движение е всъщност история на класовата борба. Днес ние черпим вдъхновение за нашата работа като социалисти. Да си пожелаем успех и на предстоящите избори“, сподели Мариана Бояджиева.

По традиция на честването към всички присъстващи се обърнаха и гостите от Габрово. Областният председател Валери Митов подчерта, че социалистите се събират във Велико Търново всяка година, за да отдадат почит към първооснователите на лявото движение.

„Подобно на Благоев и Габровски трябва да бъдем обединени и заедно да следваме тяхното дело и завет. Само чрез сплотеност и жертвоготовност можем да превърнем отново България в център на лявата социалистическа идея, както е било в миналото. БСП доказа, че е единствената отговорна партия, на която е отредено да следва заветите за една свободна и демократична България“, каза Валери Митов.

Силна беше речта и на народния представител Весела Лечева, която сподели, че предците на партията са завещали идеали, мечти, идеи и стремежи за по-добър живот и справедливо общество.

„Днес е ден, в който трябва да припомним нашата история, история, която трябва да се помни, но и да се предава на младите. Затова се радвам, че сме днес всички тук и от всички поколения. Винаги съм казвала какво означава една държава без история, но какво означава една партия без история и идеология. Много просто- партия еднодневка. Ние се нагледахме на такива през последните 30 години. Затова се радвам, аз лично, че днес тук сме се събрали толкова много представители на партията, която издържа предизвикателствата на времето и която доказа своята необходимост. Кога, ако не сега, трябва да говорим за повече държава в основните сектори: здравеопазване, образование, социална политика. И когато казваме, че трябва да променим модела- това не е само да премахнем ГЕРБ, а това означава да променим пазарните принципи, на които се градят най-важните социално значими сфери“, каза Весела Лечева.

Програмата продължи с изпълнение на хор „Нежен пламък“ и младата певица Ирена Трайкова, която изпя заедно с всички присъстващи култовата песен „На всеки километър“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *