Областният управител да върне за ново обсъждане проекта за депото в Леденик искат от Демократична България

0

 

 

Областният управител да върне за ново обсъждане във Великотърновския общински съвет решението за строителната площадка в село Леденик поискаха от Демократична България във Велико Търново. По-рано днес кметът на с. Леденик Антон Кръстев, адв. Сева Памукчиева, общинският съветник Елена Чамуркова, Владислав Иванов и д-р Цветозар Цачев депозираха заявление в областната администрация. Мотивите са, че решението за строителната площадка на мястото на депото е издадено при нарушаване на административната процедура, при липса на материалноправни основания, както и при заобикаляне на закона.

Както съобщихме в края на април на сесия на местния парламент групата на ДБ поиска отлагане на точката докато общината не възложи хидлогеоложко, геоложко и сеизмично проучване, както и оценка на риска и едва тогава да се пристъпи към последващии действия. Хората от Леденик искат депото, което съществува от 1972 година да бъде закрито и са против обособяването на площадка за третиране на строителни отпадъци, но въпреки това точката беше приета.

Освен това кметството в старата столица не се е съобразило с предписания на РИОСВ и „Басейнова дирекция“. В тях се настоява за осигуряване на условия за отвеждането на формиралия се естествен повърхностен отток до река Янтра без да се допуска прекъсване и преминаване през депото, включително подходящо отводняване на площадката на депото.

„Разполагаме и със снимков материал от  февруари 2021 и  април 2021 г., от който е видно, че не само разпространението на изхвърляните отпадъци е достигнало до деретата, но те са прекъснати на три места като на две от тях се е събрало значително количество вода, която няма как да се оттече. Единият от склоновете на планината от отпадъци има пукнатина, която има потенциална опасност от свличане, пропадане в натрупалата се вода, която поради наличието на отпадъци от най-различен порядък, може да се направи обосновано предположение, че е канцерогенна. Това би довело до потенциалното заливане на близките земеделски земи в землищата на селата Леденик и Шемшево, а оттам екологичната катастрофа ще е налице“, се казва още в депозираното искане.

 

„Предвид изложеното считаме, че решението на Общинския съвет е взето без отчитане на действителната фактическа обстановка, без съобразяване с предписанията и становищата на компетентните за това органи – РИОСВ и БДДР, както и без извършване на достатъчно обстойна проверка, която да гарантира безопасността на продължаването на проекта по изграждане на обект от първостепенно значение: площадка за третиране на строителни отпадъци“, коментира и кметът на Леденик Антон Кръстев.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *