Над 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава ще се представят на XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“

0

Над 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава ще се представят на сцената XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“, който ще се проведе от 13 до 17 май на сцената на Летния театър във Велико Търново. Паралелно с него ще върви и XI Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и VI Световна купа по фолклор – Велико Търново 2021.

Концертите ще са от 14.00 до 20.00 часа на 14, 15 и 16 май.

Официалното откриване на форумите ще бъде на 14 май от 19.30 часа в присъствието на главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО  Христо Георгиев и на президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали  ЕАФФ – Калоян Николов. Закриването проявите ще бъде на  16 май от 19.00 часа, когато ще бъдат наградени и отличилите се изпълнители.

 

По време на трите фестивални денагражданите и гостите на Велико Търново могат да се насладят на творческите постижения на индивидуални изпълнители, вокални групи, духови и народни оркестри, класически хорове, вокални формации, състави за стари градски, популярни и естрадни песни, фолклорни ансамбли и клубове за народни хора, от всички етнографски области на родината.

XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“ се реализира под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – партньор на ЮНЕСКО по Конвенцията за запазване на нематериалното културно наследство.

На 14 май от 16.30 часа в парк „Асеневци“ ще бъдат поднесени цветя на паметника на Илиян Николов – вдъхновител и основател на Старопланински събор „Балкан фолк“. Монументът беше официално открит през 2016г. от генералния директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова.

При лоши метеорологични условия, фолклорните събития ще се проведат на сцената на закрито в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Всички концерти в рамките на музикалните форуми ще се излъчват на живо в онлайн платформите на ЕАФФ и ЕврофолкТВ.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *