На 29 май Горна Оряховица ще празнува с Ицо Хазарта, Георги Христов и група „Конкурент“

0

DCIM100MEDIADJI_0063.JPG

 

Макар и в по-малък мащаб, Горна Оряховица ще празнува на 29 май. Миналата година, заради извънредното положение, всички празнични прояви бяха отложени.
В празничния ден от 16.00 ч. на сцената на пл. „Георги Измирлиев“ ще започне танцовият спектакъл на Балетна школа „Грация“. В 17.00 ч. в Зала 1 на Общината започва тържествената сесия, на която ще бъдат връчени отличията за „Почетен гражданин“ и за принос в различните сфери. Заседанието ще бъде предавано онлайн на видеостена на сцената на пл. „Георги Измирлиев“.

След сесията, пред сградата на Общината ще бъде издигнато знамето на Горна Оряховица, а кметът инж. Добромир Добрев ще поздрави всички жители и гости на града.
Около 19.00 ч. ще започне празничната програма, в която ще вземат участие местни таланти, група „Конкурент“, Ицо Хазарта и Георги Христов.

По традиция празничният ден ще завърши със светлинно-музикален спектакъл.
По традиция 28 май е Ден за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Акцент в честването тази година ще бъде 145-та годишнина от обесването на Георги Измирлиев – помощник апостол на Първи революционен окръг и един от символите на града. Обесен е на 28 май 1876 г. в центъра на Горна Оряховица. На същото място на 18 октомври 1891 година е положен основният камък на паметника на Георги Измирлиев. Паметникът е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 е построен пиедестал на паметника, а през 1909 година е направен бюстът. Паметникът е тържествено осветен на 6 септември 1910 г. През 2000 година Георги Измирлиев е обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица.
Ритуалът пред паметника на 28 май ще започне от 10.30 ч.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *