40 души са измерили костната си плътност на модерния компютърен томограф в МБАЛ Горна Оряховица от 7 май досега

0
40 души са измерили костната си плътност на модерния компютърен томограф в МБАЛ Горна Оряховица от 7 май досега. Кампанията за изследването на преференциални цени стартира веднага след великденските празници и ще продължи до 31 юни. Целта на теста е профилактика или навременно диагностициране на остеопороза и съответно назначаване на терапия от специалисти.
Според екипа на Отделението по образна диагностика, който прави изследването, интересът е сериозен. Има и много записани през следващите дни, които искат профилактично да измерят своята костна плътност с оглед превенция срещу остеопороза.
Изследванията преминават при спазването на всички противоепидемични мерки и засилена дезинфекция, уверяват от отделението. „Сред преминалите досега пациенти се изследва и млад мъж от Шумен, който е с начална остеопороза, останалите са жени. Отчитаме шест новооткрити случая на остеопороза, има пациенти, които са насочени от ендокринолози, предимно от д-р Ренета Гонгалова, която работи в МБАЛ, изследваха се и пациенти, които са ни посещавали през миналата година и идват да си сравнят стойностите, като от тях някои нямат промени, други имат“, коментира Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.
„Кампанията върви добре, в темпо, надяваме се, че още пациенти ще изследват костната си плътност, а наше задължение е да се погрижим качествено за тяхното здраве и навреме да открием техните проблеми.“, допълва още тя.
Припомняме, че през май и юни лечебното заведение предлага изследването на преференциални цени. Медицинската услуга се извършва срещу 40 лева и 45 лева с диск. Средно в медицинските центрове в страната измерването на костната плътност варира ценово от 60 до 80 лева.
„За първи път се изследвам, с колежките ми решихме да се възползваме от кампанията и да се прегледаме“, споделя 66-годишната Анета Радкова от Горна Оряховица. „За жалост при изследването ми откриха отклонение минус 3,5, което означава , че имам остеопороза. Насочиха ме към ендокринолог“, обяснява тя. „Понеже годините напредват и знам, че жените трябва да минаваме на такива прегледи и затова решихме да ги направим, обяснява и горнооряховката Антоанета Вангелова. “ Аз лично съм имала оплаквания – проблеми с кръста, с краката, напоследък и с болки в тазобедрената кост и бях изпратена от личната лекарка на ортопед, затова си направих и изследването. Оказва се, че нямам остеопороза, но направените разходи за изследването си струват, сега съм спокойна!“, споделя още Вангелова.
За първи път 57-годишната Янка Йорданова от Горна Оряховица решава да се изследва за остеопороза. Споделя, че се възползвала от намалените цени на услугата в болницата в Горна Оряховица, за да измери костната си плътност. Откриват й сериозна форма на остеопороза – с отклонение от нормата минус 5, тоест жената е с висок риск от счупване на кост. Пациентката също е насочена към ендокринолог, за да й бъде предписано адекватно лечение. Менюто за рисковите пациенти също е много важно, те трябва да приемат храни, богати на калций или млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, всякакъв вид ядки и витамин D.
Медицинската услуга се предлага в лечебното заведение от август 2018 година след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия). Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, а в същото време резултатите са точни и прецизни. Цените на услугата в момента са атрактивни и достъпни за всеки пациент. Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Симптомите включват болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания. Желаещите да измерят костната си плътност, може да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *