Димитър Чолаков от БСП номиниран за служебен Областен управител?

0

 

Макар и в режим на служебно правителство кадровата рулетка се завъртя и новите властимащи още в първите дни на краткото си управление направиха няколко ключови смени по върховете на държавата и дадоха заявка, че „чистката“ ще продължи до втория ешалон на властта. Ударно бяха сменени главният секретар на МВР, шефът на НАП, началниците в Митниците, една камара зам.-министри, а трескаво се подготвят промени в Областните дирекции на МВР, както и в Областните администрации. Впрочем не малка част от новите хора, които ще управляват страната до състава на редовно правителство след изборите за 46-ти парламент, ще станат ясни още в първите дни на следващата седмица.

Нищо чудно още във вторник да осъмнем с нов шеф на ОДМВР във Велико Търново и с нов състав на Областна администрация. В момента със задачата да проведат кадрови реформи са натоварени, освен хората на президента Румен Радев по места, и още две партийни централи, твърдят източници на „Болярски новини“. Това са доверените активисти на новоизгрялата политическа формация Има такъв народ и на …БСП, нищо, че тъкмо тези две партии не успяха, а и не поискаха да направят дори минимални усилия да излъчат редовно правителство в рамките на краткото 45-то Народно събрание.

Със сигурност едно от лансираните имена за служебен Областен управител е това на социалиста Димитър Чолаков. Дали ще се пребори за три месечния пост – предстои да видим, но сравнително опитният червен активист има солидно лоби зад гърба си. Той е икономист, роден през 1974 г. със стаж в IT технологиите.  Освен това е предприемач, бил е кандидат за общински съветник във Велико Търново, както и кандидат за председател на Общинската организация на БСП в старата столица. До 2016 г. беше член на Изпълнителното бюро на столетницата в болярския град с ресор местни политики. На последната общинска конференция беше кандидат за председател на партията, но не успя да спечели. Според запознати Чолаков гравитира по-скоро в орбитата на влияние на Весела Лечева и логично минава за контра на настоящия лидер на червените Корнелия Нинова…

Твърде вероятно е, ако не служебен Областен управител, Димитър Чолаков да бъде заместник от квотата на БСП. Другият заместник със сигурност ще е излъчен от партията на Станислав Трифонов. За одобрение е предложен млад юрист, член на кандидат-депутатската листа от отминалите избори на четвърти април.

Впрочем възможно е бъдещият служебен Областен управител, чието име ще стане ясно съвсем скоро, да е от средите на военните, които се ползват логично с доверието на президента Румен Радев. Който носи отговорност не само за служебния кабинет, но и за всички кадрови промени през следващите три месеца. А и хора от военните среди вече сме виждали в качеството на „служебни губернатори“ във Велико Търново.

Предишният служебен областен управител бе инж. Николай Йоцов, който ръководеше ведомството за времето от февруари до май 2017 г., когато служебен премиер беше Огнян Герджиков, а преди него – и настоящият зам.-кмет на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той управляваше областта от септември до ноември 2014 г. и беше пълномощник на държавата със служебен премиер Георги Близнашки.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *