Огромен интерес към кампанията „Книги за смет”, стотици великотърновци от всички възрасти се включват в инициативата

0

Стотици великотърновци и жители на региона се включват в кампанията „Книги за смет”, която се провежда днес пред един от големите хипермаркети в града. На огромната опашка, която се изви още от 9 часа, са хора от всички възрасти.  Всеки, който носи килограм годна за рециклиране пластмаса, получава книга по избор. Акцията  се реализира през целия ден.

Националната екокампания „Книги за смет“ е подкрепена от Община Велико Търново и е организирана от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum.

Мотото тази година е „За книгите и приятелствата“ и поставя акцент върху рециклирането, опазването на околната среда, четенето и връщането на децата в нормалната им среда – игрите с приятели.

Книгите са интересни и забавни, и учат децата на много хубави неща, казва малкият Георги Суков, който заедно със сестра си Нелица и двамата си родители за пореден път се включва в кампанията. Момченцето вече знае какво значи разделно събиране на отпадъците и обещава, че ще се грижи за природата.

На опашката е и дългогодишният библиотекар в читалище „Надежда – 1869” във Велико Търново Бисера Дживодерова. Тя идва всяка година на акцията и не крие радостта си, че в нея се включват все повече млади хора. С получените книги ще обогати фонда на библиотеката в читалището.

Тук са и децата от Център за настаняване от семеен тип 3.  Участваме в тази кампания, за да спасим природата. Около 15-16 кг сме събрали, децата имат нужда от тези книжки, за да имат желание да четат, а и те ще са допълнение към нашия богат библиотечен фонд, сподели ръководителката в Центъра Нели Ангелова.

Всяка година все повече хора се увличат по идеята и това много ни радва, казва Марияна Добранова от Smart Books, докато подрежда книгите, които ще могат да избират участниците в кампанията. Тя се надява, че идеята за рециклиране ще запали още и още читатели. За девета година провеждаме кампанията „Книги за смет“, някои деца порастнаха с нас и те вече сами стават наши посланици, допълва Добранова.  Добра селекция от книжки за деца, класически автори и литература на екологична тема предлагат тази година организаторите.

Миналата година в национален мащаб по време на кампанията са събрани над 12,5 тона пластмасовит отпадъци, а раздадените книги са нас 10 000, посочва Добранова.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …