В Свищов откриха изложба „95 години къща – музей „Алеко Константинов”

0

На 15 май 2021 година се навършиха 95 години от откриването на къща – музей „Алеко Константинов”. По този повод Исторически музей Свищов подреди изложба, в която са включени материали от основния и спомагателен фонд „Алеко Константинов“ като: снимки на Алеко и семейството му, оригинални документи на комитета по превръщане родната му къща в музей,  снимки и планове на музея през различни години на XXв., орден  „Кирил и Методий“ I степен, с който е награден музеят по повод неговата 40-та годишнина, както и рекламни материали издавани през годините.

На събитието присъстваха директорът на Историческия музей Ивелина Иванова, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов,представители на различни институции и граждани. Те изслушаха с внимание увлекателното слово на Анатолия Тодорова, която като уредник в музея разказа историята на Алековата къща и как тя е станала къща музей.

От встъпителните думи, с които бе открита изложбата, стана ясно, че първите държавни къщи музеи са открити едва в началото на 20-те години и са свързани с живота и творчеството на видните наши писатели Алеко Константинов и Иван Вазов. Още приживе Алеко Константинов пише до свой приятел, че желае родният му дом в Свищов да остане “за обществено ползване”. Идеята за музей на Алеко Константинов в Свищов е подета още през 1911 год. от свищовското класно учителско дружество и е прекъсната поради войните през 1912-1918 год., и е продължила отново през 1919 год. За тази цел е избран комитет, който изработва устав, утвърден от министерството на народното просвещение със заповед № 1788 от 2 юни 1920 год.

През 1922 год. до Министерството на народното просвещение е изпратен и рапорт за състоянието на къщата на Алеко от Директора на народния музея, в който рапорт се казва следното :”… Самата къща е една масивна тухлена двуетажна постройка, широка 20,47 м., дълга 12,60 м. и висока 10 м. И в своята външност и в своята вътрешност тя е представителна, особено с стълбището си от централния коридор на долния към горния етаж…”

Самото откриване на къщата музей става на 15 май 1926 год. от министъра на Народното просвещение Никола Найденов, в присъствието на председателя на Народното събрание Александър Цанков, народни представители, председателя на комитета проф. Георги Данаилов, кмета Капитанов и много граждани.  Още от самото основаване в музея са застъпени точно тези три отдела – „Алеко Константинов”, археологически и етнографски. Израсъл върху старите традиции и принципите на Емануил Васкидович, Димитър Начович, Георги Владикин, музеят не се развива едностранчиво, а започва действително да съхранява всякакви „стародревни останки” под вещото ръководство на учителя Стефан Стефанов и натрупва в своите фондове многоброен и ценен материал и наред с тези в София, Пловдив и Варна, е един от малкото държавни музеи в страната.

„Нашата цел е да съхраним и пренесем във времето наследството, богатството и културата на предните общества преди нас.Съвременният и работещ музей е не този, който се стреми преди всичко към натрупване и обогатяване на колекциите, а този, който чрез подходяща визия ги включва да работят за бъдещето, да участват в изграждането на бъдещата култура.

Всички граждани и гости на Община Свищов са добре дошли в къща-музей „Алеко Константинов”!“, споделят от Исторически музей Свищов.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *