Сградата на кметството в с. Райковци се руши, за административни цели хората ползват … фургон и искат кметски наместник

0

 

Сградата на кметството във великотърновското селце Райковци от години се руши, населеното място е без кметски наместник, а за административни нужди хората ползват… фургон. Той е с размери на ….две химически тоалетни и в него се помещава хигиенист, както и пощенска служителка, алармираха възмутени жители. За проблемите си те са сезирали кмета на община Велико Търново, председателя на местния парламент и дори бившия премиер, но твърдят, че преписката им трупа прах и никой не взема присърце проблемите им. По думите на  местните общинският кмет инж. Даниел Панов не е стъпвал на място в Райковци през последните 5-6 години, но пък миналата година за празника на селцето дарил лични средства за курбан…

 „От месец март миналата година Райковци е без кметски наместник и това спъва развитието селото. През 2018 г. се срути единия ъгъл на сградата, в която се намира кметското наместничество, пощата и музейната сбирка на загиналия за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885г., кап. Райчо Николов. Същият е роден и израснал в с. Райковци и от 14-годишна възраст се бори за освобождението на България от Османско робство. Сградата е построена през 40-те години на миналия век, изключително с доброволния труд на населението. До 2000г. там се помещаваше и здравния пункт на селото. Налице е опасност от самосрутване на цялата сграда, което ще доведе до загуба на човешки животи, защото там работят кметският наместник и служител на Български пощи“, пишат още през миналата година в жалба до Общинския съвет около 50 души, които живеят в селото. Те твърдят, че въпреки установените щети по сградата на кметството и обещаните от общината 40 000 лв. за ремонт, към момента такъв няма.

„Болярски новини“ разполага с отговор на кмета на Велико Търново до жителите. Според него експерти от общината са направили оглед на компрометираната сграда. Заснемането е констатирало рушаща се основа. Към ремонт обаче не е пристъпено, тъй като е бил нужен значителен финансов ресурс, с който общината… не разполага. Затова пък на място е осигурено преместваемо съоръжение тип „жилищен контейнер“, който да се използва за административни цели. Добрата новина е, че през лятото на миналата година малката експозиция на капитан Райчо Николов е евакуирана и се съхранява в кметството на Вонеща вода. Приложен е и опис на предметите от сбирката.

Общината няма пари за ремонт на кметството, но пък е предоставила на местните хора „жилищен контейнер“…

Очевидно обаче хората не са останали удовлетворени от отговора на кмета, затова в края на миналата година те отново изпращат писмо за проблемите си, само че този път до бившия премиер Бойко Борисов. В него алармират, че „селото е обречено“, а молбата им да бъде назначен кметски наместник в лицето на Румяна Ганева е оставена без уважение.

„Това е най-тежкото за обслужване селище в общината. То се състои от 16 махали, трудно достъпни, но в които живеят хора“, се казва в сигнала до предишния премиер. Към днешна дата ситуацията остава същата, а жителите на Райковци се тревожат, както от състоянието на рушащото се кметство, така и по думите им от безхаберието на местната управа. Темата ще бъде поставена на следващо заседание на Общинския съвет чрез питане до кмета на Велико Търново…

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *