Областният управител Георги Гугучков е о.р полковник, но няма амбиции за военна дисциплина в администрацията

0

Новият областен управител на област Велико Търново Георги Стефанов Гугучков днес проведе среща в медиите, за да представи своите задачи начело на администрацията в следващите два месеца. Той е на 62 години, роден е в Лясковец. Живял е там до 1992 г.,  оттогава, с изключение на три години престой в София, живее в Горна Оряховица. Семеен, има две деца – син и дъщеря, които работят в IT сектора.

Завършил е средното си образование в Горна Оряховица,  през 1970 г. завършва и Военното училище във Велико Търново, сега Национален военен университет. От 1980 до 2001 г. служи във въоръжените сили , основно в Горна Оряховица. Преминал е  през всички командни длъжности, подследно е бил командир на учебна бригада в Горна Оряховица, а последните две години от службата си е съвместявал и длъжността началник на Сержантското училище. Завършил е Военна академия „Г.С. Раковски”, където е минал и стратегически  курс за ръководни кадри към Генералния щаб на Академията. На 38 години е произведен в чин полковник. Поделението, което ръководил, наброявало над 2000 срочно служещи, няколко стотин офицери и сержанти. В Сержантското училище на негово подчинение са били над 80 преподаватели. Гражданската специалност на инж. Гугучков е „Транспортно сторителство”, работи в частния бизнес, стажът му е в две фирми – в областта на строителството, енергетиката и градоустройство.

Въпреки, че голяма част от биографията му е минала под пагон, новият областен управител посочва, че е далеч от военщината и няма да налага военна дисциплина в администрацията, която поема сега. Опитът му като военен обаче ще му помогне за решаване на оперативните задачи.

На въпрос дали ще предприеме ревизия на управлението на предшественичката си проф. Любомира Попова, той отговори, че думата „ревизия” го стряска. Поемайки този пост, трябва да изпълня три основни задачи, които споделих със служителите, посочи инж. Гугучков. Той е категоричен, че промяната в ръководството няма да окаже влияние върху ежедневното изпълнение на задачите: „Тук работят професионалисти с дълъг стаж, а и с помощта на двете заместник областни управителки, навлизането в дейността ще стане бързо и без негативни последици върху работата на администрацията.” Инж. Гугучков подчерта, че принцип в работата му е да не влага лични чувства в това, което прави, а да стъпва единствено на професионализма.

Една от задачите му е справянето с епидемичната обстановка и за целта предстои среща с директорката на РЗИ във Велико Търново. Другата основна цел е провеждането на честни парламентарни избори.

О.р полковникът не коментира фактът, че голяма част от областните управители имат военно образование или излизат от структурите на МВР.

Той съобщи още, че му предстоят срещи с ръководните кадри в областна администрация и засега не може да се говори за кадрови промени. Аз ще работя със всеки,  ако някой не може да работи с мен, е друг въпрос, посочи областният управител.

Той заяви също, че е безпартиен, въпреки че може да има политически пристрастия. Но това няма да повлияе на работата му в държавната структура.

Инж. Гугучков вече е провел телефонен разговор с кмета на Велико Търново Даниел Панов, другата седмица ще посети на място и всички общински кметове. Ще се срещне и с всички началници на структури и организации в региона, подчинени на Министерски съвет.

Инж. Гугучков призна, че номинацията за поста областен управител го е изнанадала, но досега е имал много други предложения, които е отказвал. Бях на кръстопът дали да приема, защото обстановката в България е сложна и не особено комфортна, но това е  предизвикателство, допълни той.

Относно резултатите на изборите през юли, той каза, че гадаенето не му е силна страна. Коментира обаче, че партите, които влязат в парламента, трябва за отговорят с действията си пред народа, защото няма да е никак добре за страната да има още едни избори. Това положение притеснява всички служителите и граждани, каза още областният управител.

на снимката: Заместник областната управителка инж. Детелина Борисова подари на инж. Гугучков икона, с пожелание за успешна работа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *