октомври 3, 2023

По три програми на английски език ще се обучават магистри във филиала на ВТУ в Северна Македония

0

По три програми на английски език ще се обучават магистри във филиала на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в Международния славянски университет в град Свети Николе, Северна Македония. На 18 май правителството в съседната ни държава взе решение за откриване на първи филиал на чужд университет.

Англицистика, информационни технологии и регионално развитие са програмите за обучение на магистри. Много преподаватели от ВТУ са включени в програмата, съобщи ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, който днес, заедно с членовете на ректорското ръководство, представи актуални новини от вуза.

ВТУ е партньор с висшето македонско училище от 7-8 години. Вузът в Свети Николе  е предоставил цялата си база  и по тяхното законодателство гарантира финансово за реализация на трите магистърски програми

Програмите не са най-атрактивните, по които в България имаме най-много студенти, но по тях имаме възможност веднага да предложим обучение на английски език, посочи проф. Бонджолов. Все още няма данни колко са кандидатите за магистри в северномакедонския филиал на ВТУ, но веднага са постъпили две кандидатури за работа във филиала и те са от бивши възпитаници на Великотърновския университет, които са с българско гражданство.

Следват още много стъпки по откриването на филиала, предстои решение на българското правителство. Най-важното обаче е, че след три години борба, можем да се поздравим с успех, допълни ректорът. Той не скри огорчението си, че борбата е била по-тежка с хора, близки до университета и дори вътре в него, и че това не е единичен случай.

Семестърът и семестриалните изпити във ВТУ ще бъдат онлайн, единствено държавните изпити ще са присъствени, каза още ректорът, който точно днес приключва втория си мандат, начело на великотърновската алма матер. Университът е финансово стабилен, заплатите и всички допълнителни плащания са стабилни, посочи проф. Бонджолов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *