Проверка на АДФИ не откри нарушения в обществените поръчки във ВТУ. Съдът отхвърли жалба срещу избора на ректор

0

Без констатации за нарушения е приключила дълго проточила се проверка за обществените поръчки във Великотърновския университет. Проверката е извършена от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ)  и  касае период  2018 -2019 година.    Това съобщи на пресконференция на ректорското  ръководство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” зам.-ректорът по административно-правните въпроси проф. Янка Тянкова.

Проверката е започнала два месеца след обявяване на извънредното положение в страната през март м. г. и с прекъсвания, и възобновявания е продължила до март тази година. Предизвикателство и изпитание за нас беше да съвместяваме изпълненията на задълженията си и да реагираме на всички заповеди на АДФИ, още повече, че всички трябваше да усвоим съвършено новия подход в преподаването по време на дистанционното обучение, посочи проф. Тянкова.

885 доказателства, събрани в над 3000 страници, икономически и правни становища и отговори по конкретни въпроса в 7 тома е предоставил ВТУ на Агенцията. Проверени са били 13 процедури за обществени поръчки, с 22 договора, сключени по тях, на обща стойност 1 304 906  млн. лв. без ДДС.

Проверката е приключила с 13 акта за административни нарушения, но поради маловажност на констатациите,по тях не са съставени наказателни постановления, с изключения на едно със санкция за  444 лв. и то е обжалвано пред Районен съд.

Административният съд във Велико Търново е отхвърлил жалба срещу решение на Общото събрание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за избор на ректор, съобщи още проф. Янка Тянкова. Жалбата беше подадена от проф. Мирослав Гълъбов, който оспорваше всички решения на най-висшия орган на ВУЗ-а, взети на 20 май 2019 г. Мотивите на проф. Гълъбов бяха нарушения при свикване на Общото събрание и определяне на поименния му състав.

Две години са продължили т. нар. изборни дела, образувани в Административния съд във Велико Търново. Някои от тях приключиха, други още са в ход. По подадени жалби срещу решенията на Общото събрание бяха образувани 6 дела, които на по-късен етап бяха преструктурирани в 5 административни дела, посочи заместник-ректорът.

От тези 5 дела три са били прекратени с различни основания. Постановените определения в хода на производствата са обжалвани пред Върховния административен съд и всички са потвърдени от него. Останали са две- обжалване на решението за избор на председател и заместник-председател на Общото събрание, образувано на 4 юни 2019 г., което не е приключило, и обжалване на избора на ректор. То също бе образувано на 4 юни 2019 г. и приключи с решение от 18 май 2021 г., каза проф. Тянкова.

По думите й решението е изключително мотивирано, така, както беше мотивирано и писменото становище на ВТУ. Решението е 35 страници. Съдът отхвърля като неоснователно оспорването, заявено по жалбата на проф. Мирослав Гълъбов, и осъжда жалбоподателя да заплати съдебните разноски. Така след 2 години, на път е да приключи частично сагата с изборните дела.

За мен като юрист това решение е изключително важно, защото доказва по категоричен начин, че изборите са се провели напълно законосъобразно. Решение, обективирано в 35 страници, е достатъчно обосновано. Разбира се, това е първоинстанционно решение, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Нямам съмнение, че ще има жалба, но на практика решението показва, че всички обвинения, отправени срещу нас и в частност срещу мен като председател на Централната избирателна комисия тогава, са неоснователни и че изборите са се провели законосъобразно, коментира още проф. Янка Тянкова.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *