За пръв път показаха средновековен куклен театър на Трапезица (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Средновековен лагер на крепостта Трапезица поставя началото на активния летен туристически сезон във Велико Търново. Историческите възстановки се провеждат днес и привлякоха много посетители от града, региона и страната.

Във втората крепост от средновековния Търновград има реконструкции на бита, занаятите, ежедневието, бойните техники и войнските умения от XII-XIV век. Посетителите могат да съпреживеят миналото и да се запознаят със славни моменти от българската история в автентична среда.  Монетосечене, стрелба с лък, различни въоръжения и снаряжения от периода 12-14 век могат да бъдат видени на крепостта.

Това е първото по рода си събитие на Трапезица, показващо, че крепостта има потенциал да се развие като още едно средище за културни събития и притегателно място за жителите и гостите на Велико Търново.

Организатори на събитието са Община Велико Търново, СНЦ „Търновци“ и Регионалният исторически музей в партньорство с групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от страната.

За пръв път днес на Трапезица оживя и средновековен куклен театър. Негов автор и изпълнител е Надежда Николова, която за поредна година се включва във фестивала, но този път показва нещо съвсем ново. Като член на дружество „Традиция” в Шумен, тя повече от 15 години участва в подобни прояви. Сега влиза в ролята на баба Нада, която представя пиеси за деца и възрастни. Сюжетът на историческата пиеска е свързан с цар Иван Александър, смъкването на Борил от престола и неговото възцаряване.  Цар, царица, принцове, принцеси, ловец, антураж, облечени в подходящи дрехи, са героите в кукления театър.

Директорът на Регионалния исторически музей – Велико Търново, Иван Църов:

„Целта ми е туристите във Велико Търново да

станат над  1 милион, това е напълно възможно“

Минахме труден период, но мисля, че ни очаква една сравнително добра година. Още от януари тръгна доста добре туристическият поток във Велико Търново, като изключим това, че чужденци няма. Но българите, сравнено с предишни години, са повече. От друга страна, многото почивни дни в началото на май допринесоха нашите обекти да се радват на голям интерес. Тогава за 6-7 дена минаха около 12 000 човека. Много музеи това го правят за пет години. Това каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, който също посети лагера на крепостта.

Надяваме се да мине тази криза и да тръгнат и чуждите туристи, да стигнем 500 000 туристи, а амбицията ми е да ги направим и около милион нашите посетители, посочи той.

Виннаги пример ми е бил един малък град, колкото Велико Търново, във Великобритания – Бат, който освен архитектурата си от 18 век, има само една римска баня. Но годишно се посещава от 2  милиона посетители. Ние с нашите 20 обекта във Велико Търново, които са устроени с инфраструктура и всичко друго, защо да не го постигнем?, допълни директорът на музея.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *