12 жени и един мъж в новата Районна избирателна комисия. Председателят Николай Илиев: „Няма да ми е лесно”

0

В 316 от общо 426 секции в областта ще се гласува само машинно

Новата Районна избирателна комисия, назначена от ЦИК на 20 май за Четвърти изборен район – Великотърновски, днес встъпи в длъжност и проведе първото си заседание. 12 жени влизат в състава на комисията, председател е адвокат Николай Илиев. Само три дами в състава на РИК не са адвокати. Заместници на председателя  са дългогодишният шеф на РИК Десислава Йонкова и Нина Велкова. Секретар е Ирена Стасинопулу. Съставът на комисията беше представен днес в присъствието на областния управител Георги Гугучков.

Колегите имат много голям опит  в правенето на избори. Женският състав вероятно за мен ще бъде проблем, но не като организация на изборния процес, посочи Николай Илиев. Той определи колежките си като „мъжки момичета” и големи професионалисти и изрази увереност, че изборите ще протекат леко и безпроблемно.

Илиев е участвал от 2014 година до сега като член на Районната избирателна комисия, без последните избори през есента. Два пъти е бил член и секретар на общинска избирателна комисия в Горна Оряховица. Надява се опитът да му помогне  със задачите на новия пост.

Заседанията на комисията ще бъдат излъчвани онлайн.

Ще се опитаме да не се повтори грешката с машинното гласуване от предишните избори, каза Илиев и допълни, че се очакват методически указания от ЦИК за работата с машините. Очаква се на централно ниво да бъде проведена и общодостъпна разяснителна кампания, която да включва и демонстрационно разпологане на машините предишния ден, за да може хората, които не са гласували с тях досега, да се запознаят и да ги пробват.

Ако се запази досега действащият брой – 426 секции в област велико Търново, в 316 ще се гласува изцяло машинно. В останалите ще бъде с хартиена бюлетина.

Очаква се сега секционните протоколи да не бъдат толкова усложннени, за да се улесни работата на СИК-овете и да не се забавя изборният процес, каза Илиев.

Дългогодишният председател на РИК Десислава Йонкова коментира, че приема спокойно решението на ЦИК за смяната на поста. Тя се занимава от 1999 година с избори, била и заместник-председател и секретар на комисията, повече от 10 години ръководи Районната избирателна комисия. Готова е да помага и да оказва съдействие на новия председател и на целия екип на комисията.

 

 

 

.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *