“Маринополци VI” – пореден шахматен празник в гр. Павликени

0

 

 

Над 80 състезатели от цяла България посетиха Павликени в съботния ден на 22.05., за да премерят сили на VI-то издание на купа „Маринополци”. Три шахматни федерации бяха представени в 9-кръговото състезание: българската, руската и канадската. Контролата за игра бе 10 минути + 5 секунди на ход, а наградният фонд надхвърляше 1000лв.

Едноличен шампион с убедителен резултат от 8 точни от 9 възможни в купа „Маринополци VI” стана фидемайсторът от ШК ЦСКА, гр. София, Георги Филев. Негови подгласници в челната тройка станаха майсторите на спорта Любомир Данов и Сотян Иванов. При сеньорите най-добре се представи Диан Диков от Ловеч, в категорията до рейтинг 2000 надделя Георги Николаев от Перник, а до 1800 първото място взе русенецът Николай Желязков.

В специално извадково класиране бяха определени и шампиони сред децата в различните категории. Сред всички с най-убедителен резултат бе вицеевопейският шампион Николай Желев от Бургас, който взе златото и при 14-годишните деца. В същата възрастова група представителката на Русия София Воробьева се окичи със сребърен медал, а Денислав Иванов от „Орловец”, гр. Габрово, взе бронзовия медал. При 12-годишните в битката надделя представителят на домакините от ШК „Асеневци” Валери Белчев, който извоюва трети пореден златен медал за месец май, с което заяви своята много сериозна амбиция за висотите на шахматната сцена през тази година. В класирането го последваха Стефани Бижева(Етър) и Кристиян Кънев(Орловец). При 10-годишните „Асеневци” отново доминира. Този път на върха на почетната стълбица се изкачи Теодор Тутеков, който е и държавен училищен шампион на България до 11г. за 2021г. Последваха го Йоан Велчев от „Орловец”, Габрово и Станислав Тошкин, отново от „Асеневци”. При най-малките до 8 години триумфира Виктор Стоядинов (Етър), следван от Георги Стефанов (ЦСКА) и Александра Георгиева (Асеневци). Най-добре представило се дете от местния клуб „Маринополци” бе Пресиан Йорданов. В класирането го следваха Боян Найденов и Мартин Кирев. За призьорите в различните възрастови групи имаше купи, медали и предметни награди, а всички деца получиха грамоти за участие лично подписани от инж. Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, който връчи и наградите в генералното класиране.

Специален гост на турнира бе и представителката на Руското посолство в България, г-жа Надежда Воробьева, която отправи официален поздравителен адрес към Община Павликени и организаторите от ШК  „Асеневци“ и ШК „Маринополци“. Гостенката от Русия връчи и част от наградите, както и връчи специални подаръци към организаторите.

Традиционният турнир бе и Х-ти юбилеен за града, където ежегодно се провежда и купа „Павликяни”. Организаторите и ръководи на ШК „Асеневци” и ШК „Маринополци” Цвета Галунов и Даян Нинов поднесоха на кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов плакет в знак на благодарност за съдействието, което е оказвал през годините за това шахматът да се превърне в един от водещите спортове на Общината и да заеме трайно място в шахматната карта на България. Инж. Емануил Манолов също бе подготвен със специални подаръци към организаторите и официалната гостенка от Руското посолство.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *