80 години от церемонията по издигането на българското знаме в Охрид

0

На 24 май 1941 г. се провежда знаменателната церемония по издигането на българското знаме в Охрид, командвана от търновеца генерал Никола Михов. Никола Михов е герой от войните за национално обединение. Сражава се при превземането на Одринската и Тутраканската крепости. Началник на Военното училище, военен министър, а след смърта на Н.В. Цар Борис III е и регент на царство България. След 09 септември 1944 е изправен на съд пред т. нар. Народен съд. Осъден на смърт и екзекутиран на 1 февруари 1945 г. Присъдата е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 г.

Охрид е освободен в Априлската война от италиански войски, които остават там по демаркационната Виенска линия, определена от външните министри на Германия и Италия Йоахим фон Рибентроп и граф Галеацо Чано на 21 април 1941 г. Българската дипломация и лично Н. В. Цар Борис III oбаче, не се примиряват с тази историческа несправедливост и повеждат борба за присъединяването на Охрид към България. В тази борба се включват чрез масови демонстрации с лозунги за обединение и жителите на старата българска столица, начело с Илия Коцарев, които за пореден път показват българското си самосъзнание.

Въпросът за съдбата на Охрид и на съседния град Ресен е поставен на много високо ниво, като българските аргументи са категорични и безпорни. С подкрепата на Германия италианските войски са принудени да се изтеглят. На 24 май 1941 г. българските войски издигат на тържествена церемония българското знаме над Охрид, който окончателно влиза в пределите на България. Илия Коцарев става кмет на града и остава на тази длъжност през целия период на българското му управление до 1944 г. На същия ден, 24 май 1941 г. в 25 ОНС в София министър-председателят професор Богдан Филов произнася голяма реч и под бурните аплодисменти на народните представители обявява обединението на България “от Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид.“

Венелин Иванов – Комитет „Ген. Сава Муткуров”

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *