Данчо и Валя Грозданови покориха връх на Азорските острови. Радват се на китове, танцуващи делфини и божествена природа

0

М. Милчева

Още един покорен връх отбеляза в своята биография великотърновското спортно семейство Йордан и Валя Грозданови. Планинарите пътешественици покориха връх Пико де Вара (1103 метра) – първенец на остров Сан Мигел, част от Азорските острови в Атлантическия океан.

Пътуването ни до Островите беше  стара наша мечта, която все не успявахме да осъществим досега, разказа за „Болярски новини” Данчо Грозданов. На 10 май обаче нещата най-накрая се наредили и с група от 19 човека, с водач Васил Тодев, поели към най големия от Азорските острови  – Сан Мигел. Над 4000 километра, с маршрут  Велико Търново – София – Франкфурт – Лисабон – Понта Делгада, преминаха търновци, за да се докоснат до своята мечта

Тук цари истинско спокойствие. Много е интересно да усетиш как живеят местните хора, какво е препитанието им – земеделие и животновъдство. Островът е вечно зелен, с температури 15-20 градуса. Влизахме в морето с лодка и видяхме три кита кашалоти и безброй танцуващи делфини, разказва още Данчо Грозданов, който наскоро издаде с голям успех книга за своите пътешествия и спортни успехи като алпинист.

Островът е обгърнат от цветя и дървета, крави пасат навсякъде, пътищата са перфектни, минерални извори бликат с гореща вода, дава още подробности за вълнуващото пътуване великотърновският икономист и застраховател.

Истинско удоволствие е да се потопиш в този свят. Ние сме настанени в старо, 200-годишно  имение и тук си приготвяме храна,  обикаляме с преходи красиви места на острова.

Христофор Колумб, който е мой любимец, е бил на островите още през XV век посочва още Грозданов.

Семейството ще продължи своя престой на Азорските острови до 30 май.

С маските тук е много строго, дори в океана те са задължителни. Цените са ниски,  храната, виното са по 1-2-3 евро, бирата е в изобилие, допълва вълнуващия си разказ Йордан Грозданов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *