В болярския град ще има скейт парк

 

 

От кв. „К. Фичето“ местят неизползваемите съоръжения за скейт на мястото на  цирковата площадка

Скейтбордната площадка в кв. „К. Фичето“ ще бъде преместена в района на т. нар. „Циркова площадка“, а след преместването й се предвижда възобновяване на ползването на баскетболното игрище в същия квартал.

Това стана ясно по време на сесията на Великотърновски общински съвет и след въпрос на Елена Чамуркова от групата на „Демократична България Обединение“. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов информира, че са проведени разговори със зам.-председателя на Скейт клуб „Варна“ – инж. Георги Георгиев и са разгледани няколко проекта за изграждане на скейт-парк в болярския град. Той ще е с площ от 290 до 5 300 кв. м. Предстои възлагане на проектиране, но конкретни срокове за изграждането на бъдещия атракцион не бяха коментирани.

„Велико Търново сериозно изостава от съседните градове по наличия на съоръжения за масов спорт, а това влошава градската среда и качеството на живот. На фона на строителната експанзия жителите на града все по-често недоволстват от бетоновата джунгла и недостига на зелени площи. През последните няколко години в съседните градове се изградиха, или са в процес на изграждане, съоръжения и игрища за масов спорт от типа на мултифункционални площадки за баскетбол, волейбол, скейтборд и т.н. Такива има в Горна Оряховица – 3 бр., в Лясковец – 1, в Габрово -4, а в Свищов предстои да бъде изградена площадка за скейт. Какви стъпки в тази посока ще предприеме Община Велико Търново“, попита още Елена Чамуркова. По думите й карането на тротонетки става все по-популярно, но липсата на обособено място за това създава предпоставки за  пътно-транспортни произшествия или струпване в парковете на майлки деца, възрастни хора, велосипедисти, скейтбордисти и т.н., коментира още съветничката.

По думите на кмета инж. Даниел Панов обаче в града има няколко площадки, но те са подложени на чести вандалски прояви. Такива с обществен достъп са изградени на ул. „Плиска“ в Зона „Б“, в кв. „Варуша“, кв. „Чоляковци“ и парковете „Н. Габровски“ и „Картала“. За първите три има изготвена количествено-стойностна сметка, която предвижда нова настилка, разчертаване, монтаж на нови баскетболни табла и футболни врати, а където е нужно и ремонт на оградите. За площадката в кв. „Чолаковци“ е поръчано ново баскетболно табло. В парк „Никола Габровски“ има игрище за минифутбол и кът с уреди и фитнес, които са постоянен обект на вандалски прояви, коментира кметът на Велико Търново.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!