Набират 750 преброители в област Велико Търново

0

????????????????????????????????????

750 преброители са необходими в област Велико Търново за предстоящото преброяване на населението. Общо за страната Националният статистически институт се нуждае от близо 30 000 преброители и контрольори, които бяха набрани през есента на миналата година. Заради влошената епидемична обстановка през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година. НСИ потвърждава възможността всички, които са били одобрени за преброители и контрольори през есента на миналата година, да се включат в преброяването през септември и началото на октомври. За освободените места се набират нови кандидати.

Това стана ясно на среща, която  проведоха днес областният управител Георги Гугучков и заместник областният управител инж. Детелина Борисова  с Диана Янчева – заместник-председател на НСИ и с Диана Самхарадзе директор на ТСБ – Север . На срещата присъстваха и секретарят на Община Велико Търново Мина Илиева и  Борислав Борисов началник на отдел „Статистически изследвания – Велико Търново“.

„В Областна администрация Велико Търново е сформирана комисия с председател заместник областният управител инж. Детелина Борисова. Ще окажем пълно съдействие при организирането и провеждането на преброяването. Има изготвен правилник за дейността на Областната преброителна комисия и организационен план-график за дейността на територията на областта“, каза областният управител.

По време на разговорите стана ясно, че желаещите да участват в Преброяването на населението и жилищния фонд 2021 като преброители и контрольори могат да подават документи в общините. Крайният срок е 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на интернет страницата на преброяването – www.census2021.bg.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, живеещи постоянно на територията на страната. Досега са проведени 17 преброявания и при всички са участвали преброители и контрольори.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *