Още не е ясна причината за смъртта на 17-те прасета край Писарево, тестват водата и почвата за зараза

????????????????????????????????????

 

Днес в Областна администрация Велико Търново се проведе извънредно заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации. Заседанието бе открито от областния управител Георги Гугучков, който е председател на епизоотичната комисия. Поводът за събирането на комисията бе сигнал подаден до РИОСВ-Велико Търново, че в река Янтра край село Писарево, Община Горна Оряховица, са открити 17 мъртви свине, като някои от тях са разложени и има съмнение за наличие на зараза.

Мъртвите животни са открити на 27.05.2021 г. вечерта от представители на Българска академия на науките. Те са уведомяват  РИОСВ, а директорът на екоинспекцията Елин Андреев уведомява директора на Областна дирекция на МВР Димитър Машов. Районът веднага е отцепен, а служители на Басейнова дирекция са вземат проби от почвата и водата. Пробите, ще установят наличие или липса на зараза.

Вече са предприети действия за изваждане от водата и извозване на труповете на животните до екарисаж. Към момента не е ясна причината за смъртта на свинете. Собственикът им все още не е установен. По случая е започнала проверка.
РИОСВ – Велико Търново и Областна дирекция по безопасност на храните – Велико Търново, продължат с извършването на съответните действия спрямо техните компетенции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!