Републиканци за България със сигнал до МОСВ и Община Велико Търново прикриват ли се данни за чистотата на въздуха

 

 

Липсват данни относно съдържанието на фини прахови частици и Формалдехид в атмосферния въздух в предоставяна от РИОСВ – Велико Търново информация. Такава проверката направиха експертите от сектор „Околна среда“ в ПП „Републиканци за България“, след редица сигнали от граждани срещу голямото дървообработващо предприятие, намиращо се в близост до великотърновските квартали Чолаковци, Бузлуджа и Зона Б.  Тези сигнали са зачестили от началото на годината, припомни общинският координатор на партията Пламен Маринов.

В справките от измервателните станции липсва също така информация относно нивата на Олово, Кадмий, Арсен и др., обясни великотърновският биолог, химик и педагог Снежана Стефанова. Няма информация и в тримесечните бюлетини на изпълнителната агенция за нивата на основните показатели, касаещи качество на атмосферния въздух във Велико Търново. Това може да се счита за един от примерите на порочния модел, създаден от бившето правителство, за да контролира политиките в сектор „Околна среда“. Още в началото на тази година, след многобройни срещи с граждани, ПП „Републиканци за България“ сигнализира за проблема.

В тази връзка и с цел защита здравето на гражданите, политическа партия „Републиканци за България“ настоява за отговор от министъра на околната среда и водите, на редица въпроси, които бяха официално внесени във ведомството, както и в Община Велико Търново. „Загрижени сме за здравето и живота на жителите на Велико Търново и с този сигнал сезираме и кмета на общината, защото общината има съществена роля за политиките, които се реализират за чистотата на въздуха“, коментира председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов.

Републиканци за България настояват за сведения относно компонентите и факторите на околната среда, които се наблюдават в реално време, а също информация относно вида на използваното оборудване, относно правното основание за извършване на дейностите, относно начина на работа и избор на наблюдаваните обекти. Относно въздействието, което оказва предприятието, се търси информация, както от министъра, така също и от кмета на Велико Търново.

Сигналът на Републиканци за България бе внесен официално и в общината, като се очакват отговори за мерките, предприети по опазване живота и здравето на населението, както и за наличието или отсъствието на приета действаща общинска програма за качеството на атмосферния въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!