7 награди от конкурси за преводи и по литература донесоха Златаровци на своето училище

0
Четири възпитанички на ПЕГ се справиха отлично като млади преводачи.
Дванадесетокласничката Елеонора Дончева и десетокласничката Даница Христова участваха в Шестия международен конкурс по превод „Трансформации“ с преводи на поезия и проза от английски и испански. Елеонора е един от двамата носители на най-престижното отличие плакет АУРА на Профилираната езикова гимназия тази година. Тя е най-добре представилият се ученик на областния кръг на олимпиадата по испански с 98 от 100 възможни точки. Десетокласничката Даница учи в паралелка с френски и английски. Споделя, че и двата й допадат еднакво. Чете литература в оригинал, а в свободното си време превежда текстове на песни. Вече 3 поредни години Даница се класира за националната олимпиада по френски. За изкуството да превежда на български е изключително благодарна на учителката си по български език и литература в гимназията Северина Плачкова. Организатор на международния конкурс по превод „Транформации 2021“ е Филологическият факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Тази година своите познания са защитили над 380 участници – студенти и ученици от 15 държави. Членове на конкурсното жури са над 40 преподаватели и чуждестранни лектори с дългогодишен опит в преподаването на езици.
Следващото голямо предизвикателство за Златаровци са националните олимпиади по английски и испански език. Заради пандемията бяха отложени за 5 юни. Тази година техен домакин е великотърновската Профилирана езикова гимназия.
Елисавет Конидари от XII клас и Александра Младенова от XI-ти са отличените в Националния конкурс по превод на поезия и проза от френски и испански език „Иван Иванов“. Негов огранизатор е варненската IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, чийто директор през 70-те години на миналия век е бил изтъкнатият преводач. Целта на конкурса е да насърчи учениците да развиват компетентности в изкуството на превода, като популяризира делото на Иван Иванов. Съорганизатори са Френският институт в България и Посолството на Кралство Испания у нас.
Стилян Папазов от XI „в“ е носител на поощрителна награда в категорията „Проза“ на XXIV-я Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“, организиран от община Бургас, къщата-музей на поетесата, Министерството на образованието и Националния дворец на децата. Проявата е част от Националния Календар на МОН за изяви по интереси и от Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *