Арбанаси кани на големия фолклорен фестивал „Насред мегдана“

0

 

Десетото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ ще се проведе този уикенд в архитектурния резерват, намиращ се само на 3 км. от Велико Търново. Над 2000 изпълнители от всички етнографски области в страната ще присъстват на голямото събитие, което ще състои на 5 и 6 юни. Две са обособените сцени –  на в центъра на село Арбанаси и в читалището.

Изпълнителите ще се представят в две категории – автентичен и обработен фолклор за песенно и танцово изкуство. Ще бъдат пресъздадени редица обичаи, сред които Лазаруване, Камилари, Капанска сватба, Кукери, Меденик и др.

37 са наградите, които са подготвени за участници. 13 от тях са специални, а 24 са отличията във всяка от категориите.

Участниците са разделени в три възрастови групи. Голям е интересът в раздел автентичен фолклор.

На 5 юни, събота фолклорната програма започва в 9,30 часа и ще продължи  до 20,00 часа. А на 6 юни, неделя – от 9,30 часа до 18,30 часа. Паралелно със състезателната програма ще бъде обособена и Улица на занаятите. В нея ще се включат представители от цялата страна.

Организатор на „Насред мегдана в Арбанаси” е Народно читалище „Иларион Драгостинов-1897” – с. Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *