Отчита се плавен преход към съживяване на икономиката. Правителството продължава мярката 60/40 с още два месеца

 

 

„Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ”, обяви на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер Гълъб Донев.

„Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в рамките на допустимото. Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи” към Европейската комисия. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката”, поясни Донев.

Той посочи, че следващата седмица ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще бъдат обсъдени параметрите на 60/40.

„В същото време продължаваме диалога със социалните партньори за разработването на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК за периода след септември до края на годината така, че българският бизнес и българските работещи при равни други условия да се ползват от възможностите, при които са предоставени с временната рамка за държавните помощи и да бъдат на конкурентни позиции и конкурентно ниво с работодателите от страните-членки на ЕС”, добави служебният вицепремиер.

Гълъб Донев отчете плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване.

„В страната се усеща плавен преход Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни 2021 г. е 5,65%, като на годишна база 2 юни 2020, 2 юни 2021 г. е намаление с 30% в нивото на безработните лица в страната. Нивото на безработица и заетост е един от критериите, за които съдим за възстановяването на икономиката. След като с нивото от 2,6% се върнахме в месеците преди кризата, преди март 2020 г, това много ясно показва, че икономиката върви към възстановяване и възвръщане на нормалните обороти и нива на заетост”.

Министър на икономиката Kирил Петков пък добави, че правителството ще използва натрупания огромен ресурс в банките, за да подпомогне малките и средните предприятия. Това ще стане с гаранционна програма, която ще бъде в размер над 2 млрд. лв.

„С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер от над 2 млрд. лв., близо 2,5 млрд. лв., където българската държава застава като партньор и покрива 50% от риска на банките и 80% от индивидуалните им позиции. За нас е много важно тези средства да влязат в икономиката максимално бързо, което означава, че тези средства за малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение. В рамките на 10 дни можете да отидете до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате като част от програмата за възстановяване и без да трябва да правите ипотеки, само ако сте истински бизнес и имате документите, че сте оперирали през последните 3 години, да можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 г., което е по-голямо, за един кредит за седемгодишен период”, поясни Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!