Вкусни гозби опитаха гостите на Празника на първомайския разсол

Кулинарният хепънинг започна сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника, както домакините от Първомайци, се включиха и гости от Правда и Стрелец.
Празникът се завръща след една година прекъсване и е все така пъстър и оживен. Надявам се никога повече да не прекъсва и всяка година да се събираме тук, за да се веселим и да уважим традициите ни, каза кметът на Общината инж. Добромир Добрев при откриването. Да пазим традициите и да бъдем заедно и следващата седмица за празника на селото, покани отново кметът на Първомайци Ясен Янков.


„Разсолът е традиционно ястие за Първомайци и се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво. Разделя се на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно”, разказаха местните кулинарки. Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още дроб сърма, различни видове погачи, баници, кексчета, мъфини и др. На гостите бе раздадена и 60 литра агнешка чорба.


Специален битов кът бяха подредили от местното Сдружение „Родолюбци”. На импровизиран благотварителен базар членовете на Сдружението предлагаха експонати, свързани с Първомайци – книги, картички с изгледи от селото, плетива и др. Средствата, събрани от продажбата им, ще бъдат използвани за дейността на Сдружението, което се грижи да бъдат възстановени и запазени местните традиции.


Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на мпровизираната сцена пред читалището.
Гости на празника бяха още и заместник-кметът Григор Минков, общински съветници, кметове на населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!